11 ayda en az 21 hasta tutsak hayatını kaybetti

MA-TUHAYDER ve ÖHD, son 11 ayda en az 21 hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini açıkladı. Her iki dernek, sorumlu olarak Adalet Bakanlığı’nı gösterdi.

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MA-TUHAYDER) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, ÖHD’nin Beyoğlu’nda bulunan dernek binasında düzenledikleri basın toplantısı ile hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

Dernekler adına basın metnini ÖHD Üyesi Barış Marhan okudu. Hasta tutsak Sıtkı Berktaş’ın, Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi'nde geçirdiği mide kanaması sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlatan Marhan, "28 yıl hapishanede tutulan Berktaş, birçok hastalığı olması nedeniyle yapılan başvurulara rağmen tahliye edilmeyerek, ölüme terk edilmiştir. Berktaş’ın ölümü ile birlikte sadece 2020 yılının başından beri 21 hasta tutuklu cezaevinde yaşamını yitirmiştir" dedi.

İHD verilerine göre bin 604’ü ağır olmak üzere toplam bin 605 hasta tutuklunun cezaevlerinde olduğunu belirten Marhan, giderek kötüleşen cezaevi koşullarına işaret etti.

Marhan, "Hapishanelerde, hasta mahpuslar açısından tedavi ve sağlık hakkı önündeki engeller ve hijyen koşullarına uymayan hücre ve koğuşlar çok daha fazla tehlike arz etmektedir" diye belirtti.

İnsanlık dışı muamelelere dikkat çeken Marhan, karantina koğuşlarında 20- 30 kişinin bir arada tutulduğuna, bazı cezaevlerinde tutsakların tek başına en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz koşullara maruz kaldığını kaydetti.

Marhan, Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından yüzlerce tutsak için “Cezaevinde kalamaz” raporu verilmesine rağmen tutsakların tahliyelerinin savcılıklar veya mahkemeler tarafından engellendiğini ifade etti.

Bu durumun da tutsakları ölüme mahkum ettiğine vurgu yapan Marhan, “Son dönemde daha da kötüleşen koşullarla birlikte hasta tutukluların cezaevinden tabutla çıkmaktadır" dedi.

MA-TUHAYDER İstanbul Eşbaşkanı Hüsnü Taş da Adalet Bakanı’nın hasta tutsakları tahliye etmeyerek, ölümlerinden sorumlu olduğunu belirtti.