13 HAZİRAN GÜNDEM

13 Haziran Haber Merkezi gündemi...

-Öcalan'ın Êzidî halkına yönelik mesajını değerlendiren Şengal Meclisi Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Faris Herbo, "Öcalan'ın mesajının Êzidîler için tarihi bir anlamı var" dedi.

-14 Haziran’da yapılacak olan Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi Kongresi'ne ilişkin konuşan Kongreya-Star sözcüsü Evin Siwêd, "Farklılıklarımızla ortak çözümde birleşmeyi hedefliyoruz" dedi.

-Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Zeki Bayhan, 10 Mayıs’ta ölüm orucuna dahil olan tutsaklardandı. Bayhan, “İmralı tecridini hiçbir zaman cezaevi tecridi olarak görmedik. Bu bir rejim sorunudur. Direnişimiz, bu rejime karşıydı” dedi.

-Van’ın Çatak ilçesindeki Kanîspî Şelalesi’ni besleyen Sortkin Çayı’nda yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES) projesi tepkilere neden oluyor.

-Sol Parti Federal Meclis Milletvekilleri Helin Evrim Sommer, Gökay Akbulut ve Hamburg Eyalet Meclisi Milletvekili Cansu Özdemir Berlin yönetimine “Kuzey ve Doğu Suriye'deki öz yönetim korunmalı ve tanınmalı” çağrısı yaptılar.

-Kanada’da bulunan Center for International Governance Innovation adlı düşünce kuruluşunun Ipsos’a yaptırdığı ankete göre, dünya genelinde sosyal ağlarda gördüğü yalan haberlere inananların oranı yüzde 80’in üzerinde.

-Akdeniz’de mültecileri boğulmaktan kurtardığı için Alman kadın kaptan Pia Klemp hakkında İtalya’da dava açıldı. Klemp, 20 yıla kadar hapis cezasına çarpıtılma istemiyle yargılanıyor.