14 Mart Tıp Haftası: Yüzlerce hekim İstanbul’da yürüdü

İstanbul’da yüzlerce hekim, 14 Mart Tıp Haftası kapsamında Kadıköy’de bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Türk Tabipleri Birliği(TTB)'nin çağrısıyla, 14 Mart Tıp Haftası kapsamında Kadıköy’de bir araya gelen yüzlerce hekim, “Ülkemize, mesleğimize, geleceğimize sahip çıkıyoruz” sloganıyla yürüdü.

Haydarpaşa Numune Hastanesi önünden Kadıköy İskele Meydanı’na yapılan yürüyüşe beyaz önlükleri ve balonlar katılan hekimlere, CHP Milletvekili Ali Şeker, HDP Milletvekili Oya Ersoy, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen destek verdi.

"Savaşsız, sömürüsüz bir dünya herkese eşit, ücretsiz sağlık hizmeti iyi ve onurlu hekimlik", "14Mart Büyük Hekim Yürüyüşü", "Yeni Zelanda katliamını kınıyoruz" pankartlarını taşıdığı yürüyüşte sık sık "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Savaşa değil sağlığa bütçe”, “Savaşta sağlık şiddet demektir” sloganları atıldı.

Yürüyüşün sona erdiği Kadıköy İskele Meydanı’na hekimler hayatını kaybeden meslektaşları için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

'GERÇEK BİR SAĞLIK SİSTEMİ İSTİYORUZ !’

Kadıköy İskele Meydanı’nda hekimler adına ilk konuşma İstanbul Tabip Odası ( İTO) Başkanı Prof Dr. Pınar Saip tarafından yapıldı. "Sağlığın herkes için hak olduğunu savunmak için buradayız” diyerek sözlerine başlayan Saip, “Maalesef hastaneler bugün işletmeye çevrilmiş durumda. Hastalar müşteriye çevrilmiş durumda. Sağlık kurumları parçalanıyor, bölünür, yok ediliyor. Üniversite hastaneleri ekonomik olarak çökertilmekte. Gelecekte tıp eğitimini alanların ve hastaların ciddi sorunlar yaşayacağı anlamına geliyor. Yoğun iş gücü içinde hekim arkadaşlarımız tükenmiş ve ne yazık ki mesleki terk etmeye yöneliyorlar. Hastaları müşteriye çevirmeye gerek yok. Vergilerden üniversitelerimize destek sağlanabilir. Şuanda bilim dışı tedaviler ortaya çıkmaya başlamıştır” dedi.

Herkese eşit, ücretsiz sağlık hizmeti verildiği gerçek bir sağlık sisteminin kurulmasını istediklerini vurgulayan Saip, “Bu topraklarda vardık var olmaya devam edeceğiz" vurgusunda bulundu.

‘HER ZAMAN BARIŞTAN YANA OLDUK’

Hekimler adına ortak açıklamayı TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman okudu. Ülkede hekimlerin her zaman ülke sorunlarına duyarlı olduğunu hatırlatan Adıyaman, hekimlerin dünden bugüne her zaman bilimden, aydınlanmadan, laiklikten; bağımsızlıktan, barıştan ve özgürlükten yana olduğunu kaydetti.

Hekimlerin haksızlık karşısında hiçbir zaman sessiz kalmadığını ve kalmayacağının altını çizen Adıyaman, “Bulaşıcı hastalıklara karşı nefer, deprem mağdurlarına şifa oldular. Doğanın talanına, nükleer belasına karşı durdular. Her zaman iyi hekimlik ve insan haklarından yana oldular. Savaşların halk sağlığı sorunu olduğunu söylemekten, etik ve deontolojik değerleri korumaktan vazgeçmediler. Sağlıkta yaşanan sorun ve yetersizliklerin ülkedeki yönetim anlayışından, önceliklerinden, tercihlerinden ayrı düşünülemeyeceğini savundular” dedi.

‘YILDA 5 MİLYON AMELİYAT YAPIYORUZ’

Hekimlerin yaşadığı sorunlara değinen Adıyaman, “Her şeyden ve herkesten çok; doğumdan ölüme insanın en çıplak hallerine şahitlik ediyor, en çaresiz anlarında yardımına koşuyor, güçsüzlerin gücü, çaresizlerin çaresi olmak, ölümle ve hastalıklarla mücadele etmek, sağlık ve şifa dağıtmak için çalışıyoruz. Yılda 720 milyon muayene, 14 milyon yatan hasta, 5 milyon ameliyat, 1,3 milyon doğum gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

‘GEÇMİŞTEN ALDIĞIMIZ GÜÇLE MÜCADELE EDİYORUZ’

Hekimleri en çok da mesleklerimizi itibarsızlaştırılması, emeklerinin ucuzlatılması ve ağır çalışma koşullarının etkilediğini aktaran Adıyaman, “Bizler de kökleri 1929’da Etıbba Odaları ile atılan 90 yıllık tabip odalarımız ve Türk Tabipleri Birliği’nin öncülüğünde, yüz yıl önce olduğu gibi bugün de ülkemize, mesleğimize ve geleceğimize sahip çıkıyoruz” şeklinde konuştu.

Etkinlik atılan sloganların ardından yaşamını yitiren hekimler için uçurulan balonlarla son buldu.