15-16 Haziran Direnişi selamlandı: Bugün de direniş zamanı

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’ni selamlayan emekçiler, "Bugün işçi sınıfı için bir kez daha 'artık yeter' deme zamanıdır" mesajını verdi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 15-16 Haziran 1970’te gerçekleşen Büyük İşçi Direnişi’nin 52’nci yıl dönümü dolayısıyla birçok kentte açıklama yaptı.
 
Ankara’da Ulus Heykel önünde yapılan eyleme Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ve HDP Ankara İl Eş Başkanı Pakize Sinemillioğlu’nun yanı sıra çok sayıda sendika ve dernek temsilcisi katıldı.
 
DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, 52 yıl önce Türkiye işçi sınıfı tarihinin yeniden yazıldığına vurgu yaptı. “Ne polis copları, ne askeri panzerler. Hiçbir şey durduramadı birleşen işçileri” diye belirten Görgün, direnişte DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in de aralarında olduğu yüzlerce kişinin tutuklandığını, binlerce işçinin işten atıldığını ancak sonunda işçilerin kazandığını vurguladı.
 
Görgün, “Bugün işçi sınıfı için bir kez daha ‘artık yeter’ deme zamanıdır. Taleplerimizi omuz omuza yükseltme günüdür. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle bu ülkenin işçileri başta olmak üzere geniş halk kesimleri ağır bedeller ödüyor. Çarşıdaki, pazardaki zamlar ücretlerimizi eritiyor. Ekmeğimiz küçülüyor, faturalarımız kabarıyor” diye konuştu.
 
Görgün ardından işçilerin taleplerini şu şekilde sıraladı:
 
“*Hayat pahalılığı karşısında işçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmenin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanım önündeki tüm yasal ve fiili engeller derhal kaldırılmalıdır.
 
*Başta asgari ücret olmak üzere tüm ücretler ve emekli maaşları artırılmalıdır.
 
*Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, temel tüketim mal ve hizmetleri vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır. Tüm fiyatları doğrudan etkileyen akaryakıt üzerindeki vergi yükü düşürülmelidir.
 
*Enflasyon karşısında eriyen ücretler üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır. Kâr ve faiz gelirlerinin vergilendirildiği, çok kazananın çok vergi verdiği adil bir vergi politikası benimsenmelidir.
 
*Yoksulluğu yenmek için güvenceli istihdam şarttır. Bugün başta belediyeler olmak üzere birçok iş kolunda çeşitli isimler altında devam eden tüm güvencesiz istihdam biçimlerine son verilmelidir. Kadrolu, güvenceli bir iş herkesin hakkıdır, belediye şirket işçilerine kadro verilmelidir.”
 
ADANA
 
DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, Heykelli Parkı’nda açıklama yaptı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana il eşbaşkanları Helin Kaya ve Mehmet Karakış, Emek Partisi (EMEP) ve çok sayıda işçi katıldı. DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, “15-16 Haziran Direnişi işçi sınıfının verdiği bir demokrasi dersidir. Emeğin hakları olmadan demokrasi, demokrasi olmadan emeğin hakları olmaz" dedi.
 
MERSİN
 
DİSK’e bağlı Genel İş Mersin Şubesi, Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama gerçekleştirdi. Eyleme Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri destek verdi. "15-16 Haziran direnişinin ışığında köleliğe teslim olmayacağız", "Bildiğimiz yoldan yürüyoruz" ve "Onurlu geçmişi Aydıncık geleceğe taşıyoruz" pankartlarının açıldığı eylemde konuşan DİSK Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, işçi sınıfının mücadeleyi büyüteceğini söyledi.