150 örgütten uyarı: Durum çok acil; tecrit kaldırılmalı!

İstanbul'da 150 örgüt, açlık grevcilerinin durumunun aciliyetine dikkat çekerek, derhal tecridin kaldırılması gerektiğini belirtti. Toplantıda, "Yaşamı savunmak talebi sahiplenmekle mümkün" denildi.

İnsan hakları savunucusu, sendika, hukuk ve demokratik kitle örgütleri ile çok sayıda siyasi partinin içinde yer aldığı 150 kurum, tecride karşı açlık grevinde olan tutsaklara ilişkin ortak deklarasyon yayımladı. İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde yapılan basın toplantısına kurum temsilcileri katıldı. 

'ACİL' UYARISI

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, "Süreç acil olduğu için acil bir şekilde ve kısa bir sürede yaptık. 150 örgüt bir araya geldi ve deklarasyon hazırladı" dedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ümit Biçer, ortak deklarasyonu okudu. DTK Eşbaşkanı Leyla Güven ve tutsakların açlık grevlerine dikkat çeken Biçer, "Bir mevsimi geride bırakan açlık grevleri büyüklüğü ve sonuçları açısından toplum olarak altından kalkamayacağımız bir insani kriz aşamasına varmıştır" dedi.

'ÖLÜM İHTİMALİ VAR'

Biçer, açlık grevindeki tutsakların yaşadığı sağlık sorunlarından yola çıkarak, kritik eşikte olunduğunu kaydetti. Geçmiş deneyimlerin, açlık grevlerinde ölüm riskinin sadece gün sayısıyla ilişkili olmadığını da gösterdiğini anımsatan Biçer, şöyle devam etti: “Nitekim açlık grevlerinde mahpuslardan bazıları açlık grevlerinin birinci ayında, bazıları ise üçüncü ayında yaşamını kaybetmiştir. Bugün ise, çoğu, yıllardır cezaevlerinde yeterli besine ulaşmamış olan,  kronik hastalıkları bulunan, sağlık birimlerine ve tedaviye ulaşma ile ilgili ciddi problemler yaşayan mahpuslar için açlık grevi oldukça zorlayıcı bir süreçtir ve her an ölümle sonuçlanma ihtimalini barındırmaktadır."

'ÇÖZÜM ZOR DEĞİL; ANAYASA UYGULANSIN'

Tutsakların taleplerine değinen Biçer, "Hukuki bir talep ile başlamış olan açlık grevlerinin çözüme kavuşturulması iktidar açısından hiç de zor değildir. Bunun için yeni bir yasal düzenlemeye dahi ihtiyaç yoktur. Anayasa ve yasaların eşit uygulanması tek başına yeterlidir" diye belirtti.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel de, "Gerçekten bir demokrasi olacaksa, bu çığlığa bu talebe ve bizim çağrımıza ses verilmelidir” diye konuştu.

‘YAŞAMI SAVUNMAK İSTEYEN TALEBE SAHİP ÇIKAR'

Tevgera Jinen Azad (TJA) Aktivisti ve Yazar Ayşe Berktay ise, “Yaşama sahip çıkmak demek açlık grevindekilerin taleplerini sahip çıkmak demektir. Yaşamı savunuyorsak hukukun herkese uygulaması gerektiğini söylemek gerekir” dedi.

İMZACILAR

Deklarasyonu imzalayan kurumlardan bazıları şöyle:

“*Avrupa Süryaniler Birliği

*ESU Türkiye

*Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST)

 

*Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG)

 

*Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkezi Ve Tüm Şubeleri

 

*Demokrasi İçin Hukukçular

 

*Demokratik Alevi Derneği

 

*Demokratik Bölgeler Partisi İstanbul

 

*Devrimci Parti

 

*Doğu Ve Güneydoğu Dernekler Platformu: (Amed Dernekleri Federasyonu, Bitlis Dernekleri Federasyonu, Dersim Dernekleri Federasyonu, Elih Batman Dernekleri Federasyonu, Karakoçan Dernekleri Federasyonu, Mardin Dernekleri Federasyonu, Muş Dernekleri Federasyonu, Şirvan Dernekleri Federasyonu, Varto Dernekleri Federasyonu, Çatak Derneği, Adıyamanlılar Derneği, KAYYDER, Van Gevaş Derneği, Kozluk Derneği, Bitlis Derneği, Karayazı Derneği, Eruh Derneği, Bekiran Gençlik Derneği, Bağcılar Bitlisliler Derneği, Beşiri Derneği, Erzurum Karayazı Karagiviş Derneği, Gebze Siirtliler Derneği, İstanbul Batman Petrolspor Taraftarlar Derneği, İkitelli Batman Kozluklular Derneği, İstanbul Batmanlılar Derneği, Silvan Taşpınar Köyü Derneği, Şirvan Zivzik Derneği, Muş Bulanık Mele Mustafa Köy Derneği, Bismilliler Derneği, Diyarbakırlılar Derneği, Munzur Çevre Derneği, Gerger Derneği, Maltepe Bitlis Derneği, Başakşehir İş Adamları Derneği)

 

*Emek Partisi (EMEP)

 

*Eşit Haklar İçin İzleme Derneği

 

*Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)

 

*Halkların Demokratik Partisi İstanbul

 

*Halkevleri

 

*Hak İnisiyatifi Derneği

 

*İmc Kadın Dayanışma Derneği

 

*İnsan Hakları Derneği İstanbul

 

*İstanbul LGBTİ+

 

*İşçi Sözü

 

*Kaldıraç

 

*Katılımcı Avukatlar Grubu (KAV)

 

*KESK İstanbul Şubeler Platformu (28 şube), (Eğitim Sen, SES, Tüm Bel Sen, BES, Yapı Yol Sen, Dives, Tarım Orkam Sen, BTS, ESM, Haber Sen, Kültür Sanat Sen)

 

*Kırk Yama Kadın Derneği

 

*Mor dayanışma

 

*78liler Girişimi

 

*Özgürlük İçin Hukukçular Derneği

 

*Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu

 

*Partizan

 

*Rosa Kadın Derneği

 

*Sosyalist Dayanışma Platformu (Sodap)

 

*Sosyalist Kadın Meclisleri

 

*Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP)

 

*Tevgere Jinen Azad (TJA)

 

*Toplum Ve Hukuk Araştırmaları Vakfı

 

*Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi

 

*Türkiye İnsan Hakları Vakfı

 

*Yeşiler Ve Sol Gelecek Partisi

 

*Yeni Demokrat Kadın.”