16 MAYIS GÜNDEM

16 Mayıs Haber Merkezi gündemi...

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği için düzenlenen eylemler takip edilecek.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması amacıyla 30 Nisan’dan itibaren 15 PKK ve PAJK’lı tutsağın ve 10 Mayıs’tan itibaren 15 tutsağın başlattığı ölüm orucu direnişi ile ilgili gelişmeler takip edilecek.

-Mayıs ayı şehitlerine ilişkin yazılı bir açıklama yapan PKK: Bilindiği gibi, 42 yıldır Kürdistan’da parti ve direniş adına her şey Haki Karer yoldaşın anısına gerçekleşmiş bulunuyor. Önder Abdullah Öcalan ‘Doğru yaşam şehitler gerçeğidir’ diyor.

-18 Mayıs şehitlerini anan HPG ve YJA-Star gerillaları, Mayıs ayı şehitlerinin ezilen halkların özgürlüğü için hayatlarını feda ettiklerini belirterek, "Mayıs ayı şehitleri bedenleri ile özgürlük meşalesini yaktı" dedi.

-İsveç'in DAİŞ'e karşı çıkarmaya hazırlandığı yeni 'terör' yasası hakkında bilgi veren Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt ve partinin milletvekilleri, yasanın ulusal kurtuluş hareketleri ve PKK'ye karşı kullanılma riski taşıdığını söyledi.

-Arşivine el konulan Seyri Sokak video aktivisti Oktay İnce için PEN Amerika tarafından yazılan mektuba cevap veren İçişleri Bakanı Soylu, ifade özgürlüğünü gerekli gördükleri yerde sınırlayabileceklerini söylüyor.

-12 yıl boyunca tecrit koşullarında kalan Lütfü Yoldaş, açlık grevindeki direnişçilerin taleplerinin haklılığına dikkat çekerek, "Tecritle, insanın bütün sosyal varlığı yok edilmek isteniyor" dedi.

-Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan açıklamaya göre, dünya üzerinde halen en az 50 milyon kişinin muzdarip olduğu demans (bunama) hastalığı, 2050’ye kadar en az 150 milyon kişiyi etkileyebilir.