16 yaşında bir ölüm makinesi: AKP-I

AKP'nin 16 yıllık iktidarı, hamasetle yoğrulmuş toplum mühendisliği eşliğinde devlet zorbalığının sistematik cinayet ve katliamlarıyla geçti. Tekli infazlar veya toplu kıyımlarla on binlerce katledildi.

Erdoğan ve AKP 2002 yılında topluma büyük vaatlerde bulunarak geldiler. İleri demokrasiden, sağlam bir ekonomiye, kadın haklarından militarizm ile savaşmaya, vesayete son vermekten eşitlik vurgusuna kadar pek çok şey dendi.

AKP 'ılımlı İslam' üzerinden kendini etiketledi. Demokratikleşme çabalarını verdiği vurgusuyla dönemin neredeyse tüm aydın ve sivil toplumundan destek istedi; azımsanmayacak oranda gördü de. AKP’nin çöküşü ve riyakârlığı sadece söz verdiği ve tam tersini yaptıkları alanlarla ölçülemez. Onu diğer hükümetlerden ayıran en temel şeylerden biri de şimdiye kadar ki en korkunç katliam ve ölümlere imza atmış olmaları. AKP, parti olarak bir ölüm makinesini andırır, çünkü iktidarının devamlılığını sadece kan üzerinden götürmeyi kendine ödev bildi. Haliyle bu konuda sınır tanımıyor.

Gözaltılar kaybetmeler, yerinden etmeler, zindanlara atmalar yoğunca yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. İnsan hakları kurumları başta olmak üzere sivil toplum örgütlerinin yaptığı çalışmalara göre; son 16 yılda 3 bin 500’e yakın sivil, devlet güçleri tarafından katledildi. Bunların 700’den fazlası çocuk. Bin 532 kişi ev baskınlarında veya sokak ortasında, 69 kişi ise gözaltında yargısız infaz edildi. Aralarında Azadiya Welat çalışanı Kadri Bağdu, Azadiya Welat Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş ve Agos Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in de bulunduğu 14 gazeteci katledildi.

AKP’nin katliam ve kötülük dökümünü yeniden hatırlayalım: 

BİTMEYEN RAYDA HIZ: 41 ÖLÜ

* 2004’te Pamukova tren kazası. Ankara-İstanbul arası yapılan hızlı tren altyapı çalışması bitmeden sefere başladı. Tren raydan çıktı, 41 kişi öldü. Ulaştırma Bakanı ise Başbakan Binali Yıldırım'dı.

ERMENİ SOYKIRIMI'NIN DEVAMI

* 10 Ocak 2007 Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink sokak ortasında vurularak katledildi. Dink, suikastten önce dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından Valiliğe çağrılıp MİT tarafından tehdit edilmişti. Güler, İçişleri Bakanlığı’na ve 17-25 Aralık soruşturmasında adı geçen “4 Bakan” arasına yükseldi.

* Aynı dönemde Danıştay Baskını, Rahip Santoro Cinayeti, Malatya’da Hristiyan misyonerlerin işkenceyle katledilmesi gibi Ergenekon'un yaptığı ifade edilen ve tamamında AKP’nin hasımlarının hedef alındığı cinayetler gerçekleşti.

CEYLAN'DAN BERKİN'E

* Amed’in Lice ilçesi Şenlik köyü Xambaz mezrasında 28 Eylül 2009’da hayvanlarını otlattığı sırada karakoldan atılan havan mermisiyle Ceylan Önkol (12) parçalanarak can verdi. 16 Haziran 2013 tarihinde, polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülünün başına isabet etmesi üzerine aylarca komada kalan Berkin Elvan (14) 11 Mart 2014'te yaşamını yitirdi. 28 Haziran 2013'te Lice'de kalekol yapımını protesto eden ve “Barış İstiyoruz” pankartıyla yürüyen halka ateş açan askerler, Medeni Yıldırım'ı (18) katletti.

ÖNCE AYDIN SONRA CENGİZ

* Dicle Üniversitesi Öğrencisi Aydın Erdem, Amed'de 6 Aralık 2009’da Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılmasının protesto edildiği bir eylem sırasında polisler tarafından sırtından vurularak katledildi. Erdem'in ağabeyi, DBP Kızıltepe İlçe Yöneticisi Cengiz Erdem de 12 Ocak 2016'da içinde bulunduğu aracın özel harekatçılar tarafından taranması sonucu katledildi.

ŞERZAN'I 'TAHRİK'TEN KATLETTİLER

Erdoğan tarafından sınırsız öldürme yetkisi alan polisler, 12 Mayıs 2010'da Muğla’da Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde okuyan 21 yaşındaki Şerzan Kurt'u katletti. Polise olay sırasında taş atılmasını ‘tahrik nedeni’ sayan mahkeme, son duruşmada infazı 'ağırlaştırılmış yaralama' seviyesine getirerek, katil polisin tahliyesine karar verdi.

ÖNCE DEPREM SONRA HÜKÜMET

23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde merkez üssü Van olan depremlerde toplam 644 kişi hayatını kaybetti. İlk depremden sonra halka “daha deprem olmaz, evlerinize girin” diyerek ikinci depremde yaşanan ölümlere zemin hazırlayan dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar istifa etmedi.

SAVAŞ UÇAĞIYLA 6 AYLIK BEBEK

* Erdoğan'ın Kürt halkına karşı gerçekleştirdiği imha saldırıları Kuzey Kürdistan ile sınırlı kalmadı. Defalarca Kandil'deki sivil yerleşim alanlarını bombalayan savaş uçakları 21 Ağustos 2011'de Kortek yolu üzerinde bir aracı hedef aldı. Araçta bulunan 6 aylık Solin Bebek ile birlikte 7 kişilik bir aile vahşice katledildi.

34 KÖYLÜ PARAM PARÇA EDİLDİ

* 28 Aralık 2011 günü, Şırnak’ın Uludere (Qilaban) ilçesine bağlı Roboski (Ortasu) köyünde saat 21.20 sıralarında karakolun bilgisi dahilinde Başûr’a geçerek sigara ve mazot getiren çoğu çocuk 34 sivil Kürt, dönüş yolundayken Amed'den kalkan F-16 Türk savaş uçakları tarafından yüzlerce kiloluk kazan bombalarıyla bombalandı. Hepsi katledildi. Hiçbir yetkilinin gitmediği katliam yerine giden köylüler, kendi çabaları ile çocuklarının parçalanmış cesetlerini toplamaya çalıştı.

HESAPLANMIŞ KATLİAM: REYHANLI

* 11 Mayıs 2013 Reyhanlı Katliamı’nda Suriye sınırında, cihatçı çetelerin tehdidi altındaki ilçede yaşayan 54 kişi bombalı saldırıda hayatını kaybetti. Türkiye’nin o güne kadarki en ağır kayıplı saldırısının ardından yas ilan edilmedi. Erdoğan, Reyhanlı’ya iki hafta sonra gidebildi. Yayın yasağı getirildi.

'SINIR'DA 22'Sİ ÇOCUK 165 KÜRT

Ölümün her türlüsünün sıradanlaştığı Erdoğan döneminde, sınır infazları da sistematik bir hale geldi. DAİŞ çetelerinin sınırı geçip Rojava'ya saldırması için adeta VİP hizmeti veren devlet güçleri, Kürdistan'ın diğer parçalarından Kuzey tarafına geçmeye çalışan 22'si çocuk 165 kişiyi ise 'sınır ihlali yaptı' diyerek katletti.

* 16 Kasım 2013'te özel harekat polisleri, Rojava’nın Qamişlo kentinden Nusaybin tarafına geçmeye çalışan Amir Ehmed Abdullah ve kardeşi Yasir Ehmed Abdullah ile Mihemed Zahicir Amir isimli 3 Rojavalıyı katletti.

* 18 Mayıs 2014'te Rojava'nın Derik kentinden Cizre'ye geçmek isteyen Rojavalı bir aileye Türk askerleri tarafından ateş açıldı. Açılan ateş sonucu yanında biri 6, diğeri 7 yaşında iki çocuğu ve babası Medhat Derviş ile sınırı geçmeye çalışan 28 yaşındaki Saada Darwich isimli kadın, karnından vurularak yaşamını yitirdi.

HAZİRAN SÜRECİNDE SINIRSIZ SALDIRI

* 31 Mayıs 2013’te başlayan Haziran İsyanı sürecinde 8 direnişçi, Mehmet, Abdullah, Ethem, Medeni, Berkin, Ali İsmail, Hasan Ferit, Ahmet polis tarafından öldürüldü; 10 binin üzerinde direnişçi yaralandı. Tayyip Erdoğan polis saldırıları için “emri ben verdim” dedi

SOMA'DA 301 MADENCİ GÖMÜLDÜ

* 13 Mayıs 2014'teki Soma Katliamı’nda 301 maden işçisi, iş katliamının kurbanı oldu. Tayyip Erdoğan katliamın ardından “Bu işin fıtratında var” dedi.

KOBANÊ DÜŞSÜN DİYE KATLİAM

* 6-7 Ekim 2014 Kobanê serhildanında polis ve paramiliter çetelerin birlikte hareket ettiği saldırılarda 54 kişi katledildi.

ERMENEK'DE 18 MADENCİ DAHA

* 28 Ekim 2014’te Ermenek Katliamı’nda 18 maden işçisi öldü.