2008’den daha büyük bir finans krizi gelebilir!

2008 yılındaki global ekonomik krizi öngören ekonomist William White, çok daha büyük bir finansal krizden endişe ettiğini söyledi.

Alman Der Spiegel dergisine konuşan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) bağlı Ekonomi ve Kalkınma İnceleme Komitesi Başkanı William White, dünyadaki finansal durum hakkında net uyarılarda bulundu.

White, günümüzdeki finansal durumun 2008 yılında Lehman Brothers’in iflasıyla başlayan küresel ekonomik krizden daha büyük bir çöküşe yol açabileceğini söyledi.

2008’de küresel krize yol açan nedenlerin ortadan kaldırılmamış olduğuna dikkat çeken William White, o günden bugüne ‘iyileşen çok az şey olduğunu’ vurguladı. White, bazı sorunların ise aradan geçen 10 yılda daha da ağırlaştığının altını çizdi.

KONJONKTÜREL PROGRAMLAR SADECE İFLASLARI ÖNLEDİ

Günümüzde bankaların ‘iflasa terk edilemeyecek kadar’ büyük bir güce ulaştıklarını söyleyen White, 2008 krizi sonrasında devletlerin devreye koyduğu konjonktürel programların ise sadece iflasları önlediğini kaydetti. White, programlar nedeniyle şirketlerin rekabet gücünün artmasının önlendiğini veya piyasadan yok olmalarının engellendiğini belirtti.

Çin başta olmak üzere ‘yükselmekte olan ekonomilerdeki’ borçlanma düzeylerinin her geçen yıl arttığını söyleyen William White, 2008 kriz yönetiminin öngörülemez sonuçlarından birinin de borçlanmalar olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE BAŞTA OLMAK ÜZERE BORÇLANAN ÜLKELER DOLARDAN ETKİLENİYOR

Asya ülkeleri başta olmak üzere gelişmekte veya yükselmekte olan ülkelerin özellikle Dolar üzerinden borçlandıklarını söyleyen White, Amerikan Merkez Bankası (FED) tarafından faizlerin aşamalı olarak arttırıldığını hatırlattı. White, bundan dolayı doların değerinin artarken yerel paraların ise değersizleştiğini belirtti.

William White, FED’in kararları sonrasında Türkiye başta olmak üzere birçok ülkenin daha önce aldıkları borçları yeni borçlarla kapatmalarının zorlaştığına da işaret etti.

HER KRİZDE FAİZ İNDİ, BORÇ ARTTI: SINIRA DAYANIYORUZ

William White, büyük bir krizin önlenmesi için merkez bankalarının artık ‘kriz modundan çıkmaları’ ve dünyadaki mevcut ekonomik büyüme sürecine uygun olarak faiz oranlarını yükseltmeleri gerektiğini savundu. White, “1987’de borsadaki çöküşe verilen cevap da aynıydı: “Para basalım. Ve böylece de devam etti. Yaşanan her krizden sonra faizler düşerken, borçlar artıyor. Yani bir sınıra dayanıyoruz artık” diye uyardı.

Kanadalı ekonomist William White, 2008 yılına kadar merkezi İsviçre’de bulunan Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) içerisinde başekonomist olarak görev yapmıştı. White, o dönemde büyük bir finansal krizin kapıda olduğunu öngörmüştü.