2008 krizinin sadece bir ülkeye maliyeti 70 milyar euro

2008 global ekonomik krizi sonrasında hemen hemen tüm ülkelerde bankaları kurtarmaya yönelik programlar devreye konarken, sadece Almanya’da bunun maliyetinin 70 milyar euroya yaklaştığı öğrenildi.

Süddeutsche Zeitung’da yer alan haberde, Yeşiller Partisi’nin federal hükümete yönelttiği soru önergesine verilen cevaplar paylaşıldı.

Federal hükümetin cevabında, 2008 krizi sonrasında Almanya’daki bankalara şimdiye kadar 59 milyar euro para aktarıldı. Habere göre, henüz devam eden programlar nedeniyle bankalara yapılan yardımların toplamda 68 milyar euroyu bulacağı tahmin ediliyor.

Bankalara harcanan bu miktarın verilen devlet garantileri, krediler ve sermaya aktarımları şeklinde olduğu kaydedildi.

Konuya ilişkin konuşan Yeşiller Partisi üyesi ve mali uzman Gerhard Schick, bankalara verilen tavizlerin ‘korkunç bir bilanço’ ortaya çıkardığını söyledi. Schick, kriz nedeniyle bankalara yapılan yardımların 4 çocuklu bir aileye maliyetinin 3 bin euroya ulaştığını dile getirdi.

Vergi mükelleflerinin yanlış finans politikalarının acısını çektiğini vurgulayan Schick, finans krizinin işten atmalar, konjonktürel ekonomik paketler, kira artışları, tasarruf hesaplarının faizlerinin düşürülmesi gibi farklı etkileriyle birlikte maliyetinin çok daha fazla olduğunun altını çizdi.

2008 krizinden sonra bankaların mali olarak çökmesini engellemek isteyen ABD, Almanya ve diğer birçok ülkede yüz milyarlarca euroluk kurtarma paketleri hayata geçirilmişti.