2022 bütçesinde halk yok

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Muazzez Orhan, halkın olmadığı 2022 yılı bütçesinin, tek adamın isteği ve talimatıyla Saray’a, savaşa ve yandaşa hazırlandığını söyledi.

AKP iktidarı sürdürdüğü hukuksuzluklar gibi tüm halkın en az bir yılını etkileyen bütçenin de tekçi mantıkla hazırlandığını belirten Van Milletvekili Muazzez Orhan, hiçbir görüş ve önerinin dikkate alınmadığını kaydetti.

Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi olan HDP Van Milletvekili Orhan, bütçe görüşmelerinin tamamıyla bir formaliteye dönüştürüldüğünü söyledi.

Aynı zamanda Çevre Komisyonu Üyesi de olan Orhan, “Maalesef koltuk sayısı gücüne dayandıkları için ne sendikalar, ne muhalefet ne de halkının taleplerinin bir önemi var. Muhalefetin eleştiri ve önerileri üzerine bir saniye bile düşünülmüyor” dedi. 

SARAY’A, SAVAŞA VE YANDAŞA

Tek adamın isteği ve talimatıyla Saray’a, savaşa ve yandaşa hazırlanan bir bütçe olduğunu kaydeden Orhan, “Bu söylediğimiz bir ezber veya öylesine bir tekerleme değil” diyerek, şöyle izah etti: “18 yıldır, memur her geçen gün yoksullaşmış. Binlerce esnaf kepenk kapatmış. İşçi kan ağlıyor. İşsizlik ise devasa boyutlara ulaşmış. Kamusal eğitim ve sağlık neredeyse tamamen ailelerin üzerine bırakılmış. Sağlığa ve eğitime en küçük pay ayrılmış; işçiyi, emekçiyi açlık sınırının altında ücrete mahkum hale getirmiş. Toplumun yarısı olan kadınlar bütçede de görünmüyor; kadın yoksulluğuna dair tek bir cümlelik ifade yok. İstihdama yer yok.” 

SARAY’IN SALTANATINI SÜRDÜRMEK İÇİN

Türk Milli Güvenlik Kurulu, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet, Jandarma, İçişleri Bakanlığı, MİT, Sahil Güvenlik’e ayrılan toplam bütçenin 193,6 milyar TL ile 2022 yılı bütçesinin yaklaşık yüzde 11’ine tekabül ettiğini hatırlatan Orhan, şunları ekledi: “Bu bütçeyle Saray’ın saltanatını sürdürebilmenin çabasındalar. 2022 bütçesi, saltanata, sermayeye ve savaşa ayrılan bir bütçedir. Biz her şeye rağmen itirazımızı ve muhalefetimizi yapıyoruz. İşçinin, kadının, emekçinin, esnafın gençliğin sesi olup onların taleplerinin sözü olmaya devam edeceğiz.”