23 Eylül'de herkes Hasankeyf'e çağırıldı

Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve Hasankeyf Yaşatma Girişimi, herkesi dayanışma amacıyla 23 Eylül'de Hasankeyf'e çağırdı.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve Hasankeyf Yaşatma Girişimi, 23 Eylül'de yapılacak 2. Dünya Hasankeyf Günü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

'İNSAN VE DOĞAYI YIKMAK İSTİYORLAR'

Açıklamada, "Bölgemiz açısından büyük bir felakete sebep olacak Ilısu Barajı ve HES Projesi'ne karşı duruşumuz ilk gün gibi devam etmektedir. Bir Nuh tufanı gibi yukarı Mezopotamya'nın önemli bir kısmını su altında bırakması planlanan Ilısu Projesi'ne hayır demek için hiçbir zaman geç değildir. Ağustos ayından beri tekrar gündemde olan Hasankeyf ve Ilısu Projesine karşı 23 Eylül'de yapılacak 2. Dünya Hasankeyf Eylem Günü'nde herkesi Hasankeyf'e gelmeye davet ediyoruz. Yakın bir zamanda boşaltılmak istenen Hasankeyf'e o gün gelin ve Hasankeyf’te yaşanılanları yerinde gözlemleyin" denildi.

"Ilısu Projesi'nin inşaatı ne kadar ilerlerse ilerlesin, bu proje toplumumuza yıkım ve kayıplardan başka bir şey getirmemektedir" vurgusunda yapılan açıklamada, "Tek 'kazanan' merkezi hükümet, bir avuç şirket ve birkaç yerel büyük toprak sahibidir. Son 15 yıl içinde birkaç defa durdurulan Ilısu Projesi'nde ısrar yaşam düşmanlığında ve insan ile doğayı yıkımda ısrardır" diye kaydedildi.

'DAYANIŞMAK İÇİN 23 EYLÜL'DE HASANKEYF'E...'

Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

"12 bin yıllık geçmişi olan ve sürekli insanların yaşadığı muazzam bir kültürel ve doğal miras olan Hasankeyf ve bulunduğu Dicle Vadisi'ni sular altında bırakmak isteyen zihniyetin insanlıkla zerre kadar alakası kalmamıştır. Yaşamın kaynağı olan ve kadim toprakları besleyen Dicle'nin akışını durdurmanın mantığında doğa düşmanlığı yatmaktadır. Halklar bahçesi olan Mezopotamya'yı ta Basra Körfezi'ne kadar çöle dönüştürmeye hayır demeyi yeniden güçlü bir şekilde haykıralım!

Umudumuzu kaybetmediğimizi herkese bir kez daha göstererek herkesin yapabileceği bir şeylerin olduğunu hatırlatmak isteriz!

Bunun başlangıcını, Hasankeyf'e gelerek Hasankeyflilere ve Dicle Vadisi'nde yaşayan on binlerce baraj tehdidi altında yaşayan insanlara bir selam vererek yapabilirsiniz! Dayanışma ruhuyla yaşamı savunmak için 23 Eylül'de hepinizi yanımızda ve uzağımızda Hasankeyf'te bekleriz'!"

Mezopotamya Ekoloji Hareketi ve Hasankeyf Yaşatma Girişimi son olarak, "23 Eylül'de dünyanın birçok yerinde, Bağdat'tan Barcelona'ya kadar, insanların aynı amaçla sokaklarda olacağını hissederek suyun hayat verdiği önemli alanlardan biri olan Hasankeyf'e" dedi.