25 yıl oldu mağduriyet sürüyor

Mersin’de Soydaş Yapı Kooperatifinden 25 yıl önce taksitle ev satın alan yurttaşlar evlerinin hala teslim edilmediğini, devlet kurumlarından da 'yardım edemeyiz' yanıtı aldıklarını aktardı.

Mersin’de Soydaş Yapı Kooperatifinden 25 yıl önce taksitle ev satın alan yurttaşların evleri hala teslim edilmedi. Soydaş Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Altun Kaynak, 56 yurttaşın mağdur edildiğini kabul etmiş, yurttaşların mağduriyetinin giderilmesi için sözler vermişti. Aradan geçen 25 yıla rağmen yurttaşların mağduriyetleri hala giderilmediği gibi mağduriyetlerini aktarmak üzere gittikleri devlet kurumu ve basın tarafından, 'Yardım edemeyiz, korkuyoruz' yanıtı aldıklarını aktardı.

Soydaş Kooperatifi başkanlarından biri olan Hüseyin Alp ve tapu müdürünün hayata geçirdikleri yolsuzluklara hiç bir cezai işlemin uygulanmamasına tepki gösteren mağdurlardan Şahibe Gerçek (54), Soydaş Yapı Kooperatifi'nde yaşanan usulsüzlükler nedeniyle mahkeme kararıyla kayyum atandığını ifade etti. Atanan kayyumun mağdur kişilerden seçildiğini ve işlevsiz olduğunu belirten Gerçek, "Atanan kayyum yardım edeceğine mağduriyeti arttırıyor. Bizlerden ödediğimiz paralar yetmiyormuş gibi üstüne üstelik para talebinde bulunuyor. Mağduriyetimizin kayyumla hallolmayacağını anladık. Ödediğimiz paraları geri almak için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

'YARDIM EDEMEYİZ, KORKUYORUZ'

Ev vaadiyle mağdur edildiklerine dikkat çeken Gerçek, “Bu kooperatife kim tarafından ve hangi sebeple izin verildi? Arkasında kimler kimler var? Neden korkuyorlar?" diye sordu. Yaşanan yolsuzluklara devlet yetkililerinin de göz yumduğunu belirten Gerçek, şöyle devam etti: "Soydaş Kooperatifinin kimlere hizmet ettiğinin bir an önce açığa çıkarılması gerekiyor. Mersin’de hiçbir devlet kurumu bizi dinlemedi. ‘Bizler yardım edemeyiz, korkuyoruz, onların karşısında duramayız’ diyorlar. 100 bin liradan fazla ödeme yaptığım kooperatife atanan kayyum da bizden utanmadan para istiyor.

Kızım kooperatife başvurduğumda henüz yoktu. Şuan ise 25 yaşında ve üniversite öğrencisi. Buralara yatırdığım paralar yüzünden şimdi çocuğumun üniversite ücretini karşılayamaz oldum. Bunların arkasında birileri var. Herkes kendilerinden korkuyor. Artık yeter! "

1994 yılında üye olduğu ve ‘2 yıl içinde anahtar teslim’ denilen ev için ödediği onca paranın kimsenin umurunda olmadığını belirten Gerçek, "Ne yapalım, kime başvuralım. Bu nasıl bir adalet, hukuk sistemi. Bir ülkede onlarca kişi Mersin gibi yerde dolandırılıyor, kimsenin sesi çıkmıyor. Gitmediğimiz kurum, basın kalmadı. Kooperatif mağdurlarının sesini duyacak birileri olmalı. 25 yıl geçti. El insaf" diyerek tepki gösterdi.