29 HAZİRAN GÜNDEM

29 Haziran Haber Merkezi gündemi...

-Eyleminin 24’üncü yılında Kınacıyı anan PKK Yürütme Komitesi, “Şêx Said Efendilere bağlılığımızı her zaman olduğu gibi Zilanca vereceğimizin sözünü ise yeniliyoruz” dedi.

-Kürdistan'da yayla çıkmaya zamanı olmasına rağmen birçok kentte yayla yasakları uygulanıyor. Hayvancılıkla uğraşanlar ise yasaklara tepki gösterdi.

-HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir, seçilmiş olan bir adayın hakkının gaspı, vatandaşın verdiği oyun geçersiz sayılması haksızlığına karşı tabanda ortaklaşıldığını söyledi.

-Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik suikaste karşı Dersim'de fedai eylemi gerçekleştiren Zeynep Kınacı'nın şahadetinin üzerinden 23 yıl geçti. Zilanların özgürlük mücadelesi ise devam ediyor.

-PKK’nin öncü kadrolarından Zilan'ın eyleminin 23. yılında HPG ve YJA Star gerillaları tarafından anıldı. Gerillalar, Zilanca bir mücadele ile zafere yürüyeceklerini belirttiler.

-PKK'nin öncü kadrolarından Zilan'ı anan YJA Star gerillaları, fedai eylem yapan Zilan'ın özgür yaşamı yarına taşımak için kendini feda ettiğini vurguladı.

-YJA Star gerillaları, Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik saldırıya karşı 30 Haziran 1996 yılında Dersim'de fedai eylem yapan Zeynep Kınacı'ya duygularını ifade eden mektuplar yazdı.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de kayıp yakınları için eylemde olacak.

-Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın açıkladığı 2018 yılı raporunda Kürtlerin 26 yıldır gelenekselleşen festivalin ilgi görmediği iddia edildi. Rapordaki ifadelere tepki gösteren olan KON-MED Eşbaşkanı Tahir Koçer “Önce yasaklamaları şimdi de katılım azdı demeleri ahlaksızca bir yaklaşım” dedi.

-30 Haziran1994 günü Almanya’nın Hannover kentinde polisin arkadan vurarak katlettiği Kürt genci Halim Dener kitlesel gösterilerle anılacak.

-Kanada’da bazı eyaletlerin itirazlarına rağmen, karbondioksit salınımlarına getirilen vergiler yargı kararıyla hukuken anayasal nitelik kazandı.

-Strasburg’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için düzenlenen etkinlikler kapsamında Güney Amerikalı belgeselci Luis Miranda’nın ‘Öcalan ve Kürt Sorunu’ konulu belgesel filmi gösterildi. 

-ABD yönetiminin duvar inşa ettiremediği Meksika’nın sınıra askeri güç yığdığı Haziran ayı içinde sınırda tutuklanan veya geri çevrilen göçmenlerin sayısının 7 kat arttığı bildiriliyor.

-Avrupa Birliği ile Güney Amerika ülkeleri arasında ‘AB tarihinin en büyük anlaşması’ olarak nitelendirilen ‘Serbest Ticaret Bölgesi’ konusunda uzlaşıldığı duyuruldu.