3 Fidan birçok kentte anıldı

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için birçok kentte anmalar düzenlendi.

68 kuşağının devrimci önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilişlerinin 50. yıl dönümü nedeniyle birçok kentte anıldı.

ANKARA
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, Karşıyaka Mezarlığı'ndaki kabirleri başında anıldı. Anma etkinliği, Emek Partisi, Emek Gençliği, HDP, CHP, Sol Parti, TKP, Halkevleri, TİP, SYKP, Yeşil Sol Parti, DGB, Fikir Kulüpleri Federasyonu, Devrimci 78'liler Federasyonu, Ankara 68'liler, Ankara 78'liler Girişimi, İHD, KESK, DİSK, TMMOB, Ankara Dersimliler Derneği, Kızılırmak Dernekler Federasyonu, Mülkiyeliler Birliği tarafından ortak yapıldı.  Ankara ve çevre illerinden gelen yüzlerce kişi, mezarlıkta bir araya geldi. Anmada Sık sık, “Devrim şehitleri ölümsüdür”, “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm” sloganları atıldı.

Devrimci Gençlik Birliği (DGB) temsilcileri kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada, “50 yıl önce Denizleri idam sehpasına göndererek ülkenin işçi ve aydınlarını boğmak istediler. Onlardan sonra yüzlerce devrimciyi katlederek umudumuzu yok etmek istediler. Çünkü Mahirler, Denizler, İbolar emperyalizme karşı sosyalizm öncüsü oldular. Düzene karşı devrim çizgisinin sembol isimleri oldular” denildi.

Anmaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ve Denizlerin avukatı Halit Çelenk'in kızı Serpil Çelenk Güvenç katıldı.

Ortak açıklamayı okuyan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Köklü, "Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, kendi kurtuluşlarını emekçi halkın kurtuluşuyla birleştirdiler. Halkların ve emekçilerin çıkarlarından başka çıkar gözetmediler. 6 Mayıs 1972’de faşist cunta eliyle katledildiler. İdamlarıyla mücadelenin önünün kesilmek, halka korku salınmak istendi. Ama mücadele sürdü, binlerce Deniz, Yusuf ve Hüseyin doğdu. 3 fidan halkın bağrında, bağımsız ve demokratik bir Türkiye mücadelesinde yaşamaya devam ederken onları katledenler lanetle anılıyor" dedi.
Köklü, salgın, kriz ve savaş harcamalarının yükünün halka yıkıldığını söyledi. Çalışma ve yaşam koşulları baskı ve sömürüyle ağırlaştırıldığını söyleyen Köklü, şöyle devam etti: "Bütün bu saldırılara rağmen işçi ve emekçiler, emek ve demokrasi güçleri kendilerine dayatılan bu koşulları reddediyor. Biz biliyoruz ki, bugüne kadar olduğu gibi bugün de Deniz, Yusuf ve Hüseyin’i anmak, onların mücadelesini yükseltmekten geçmektedir. Yaşamlarını fedakarca halkın ortak çıkarları için mücadeleye adayan üç yiğit devrimci en iyi böyle anılabilir.”

'MÜCADELELERİ SÖNMEDİ'

Anmaya katılan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da açıklamalarda bulundu. Üç Fidan’ın bundan yarım asır yıl önce bir siyasi cinayetle katledildiğini vurgulayan Sancar, “Aradan 50 yıl geçti ama onların devrim, sosyalizm, özgürlük, demokrasi yolunda verdikleri kararlı, cesur mücadelenin ışığı sönmedi. Tam tersine o meşale bugün de yolumuzu aydınlatıyor. Açtıkları yolda yürüyen milyonlar var şimdi. Milyonların yüreğinde yaşıyorlar. Onları siyasi cinayetle katledenler, idamlarında oy kullananlar tarihin utanç sayfalarında yer alıyorlar; fakat Denizimiz, Yusufumuz, Hüseyinimiz üç fidanımız büyüyerek bizleri aydınlatmaya, devrim ve sosyalizm, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamaya devam ediyorlar” dedi.
Denizler'in idam sehpasına giderken haykırdıkları sözleri bugün mücadelelerinde yaşattıklarını dile getiren Sancar, “Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği diyerek gülümseyerek ölüme gittiler. Bu sözler ve mücadeleleri bize onurlu bir mirastır, aynı zamanda bir çağrıdır. Hep birlikte bugün burada yaptığımız gibi hayatın her alanında halkların ortak mücadelesini büyütme çağrısıdır o slogan. Bize sorumluluk yüklemektedir. Bugün de aynı soyguncu, sömürücü, zalim, talancı yönetim zihniyeti daha da ağırlaşmış bir biçimde devam ediyor. Bugün de görevimiz üç fidanımız bize o gün yaptığı çağrıdan farklı değildir. Ortak mücadeleyi her alanda büyütmek, devrim ve sosyalizm yolunda birlikte yürümektir görevimiz. Üç fidanımız ve onlar gibi hayatlarını feda eden, gözlerini kırpmadan en ufak bir korku işareti arayanları utandırarak ölüme gidenlerin mirasını yaşatacağız” ifadelerini kullandı.
Sancar, devamında şunları söyledi: “Ne kadar baskı uygulanırsa uygulansın, zulüm yapılırsa yapılsın, engeller ne kadar büyütülürse büyütülsün bu mücadele sürüyor, sürecek HDP de bu mirasın ortağı olmaktan onur duyuyor. Yusuf, Deniz, Hüseyin gibi Mahir, İbo, Mazlumlar da yolumuzu aydınlatıyor. Görevimiz ortak mücadeleyi, halkların eşitliği, özgürlük, demokrasi ve sosyalizm yolunda büyütmektir. Anıları önünde bugün de saygı ile eğiliyoruz. Her zaman anılarını yaşatacağız, yaşatmak için mücadeleyi büyüteceğiz. Sözümüzdür onlara, Türkiye’nin bütün ezilenlerine, emekçilerine, halklarına.”
 
MERSİN
Mersin Emek ve Demokrasi Güçleri ile Mersin 68’liler Derneği, Özgür Çocuk Parkı’nda anma etkinliği  gerçekleştirdi. “Özgür, bağımsız mutlu bir halk için sürüyor mücadele” pankartının açıldığı anmada, “Yusuf, Hüseyin, Deniz yürüyor, sürüyor mücadelemiz” sloganı atıldı. Anmaya HDP’li grubun alınmaması üzerine kitle polisi yuhaladı.
Mersin 68’liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran, 68 gençlik hareketinin tüm dünyada kapitalist sistem ve emperyalizme karşı itiraz olarak doğduğunu söyledi. Kapıkıran, "Kendi çağlarının sorunlarını biliyorlar, bu sorunların nasıl ortadan kaldırılacağına dair araştırmalar yapıyorlar ve yazıyorlardı. Güneşten ışık yontmak, karanlığa karşı güneş kadar parlak bir aydınlıkla cevap vermek anlamına geliyor” dedi.
Kapıkıran devamında şunları söyledi: “Tek adam, tek parti yönetimi uygulamaları ile 12 Eylül dönemini aratmamaktadır. 68 ve Denizleri anlamak ve anmak için Demokrasi, eşitlik ve özgürlük isteyen bütün güçlerin barış içinde bir dünya, ortak bir gelecek için mücadele etmelidir. Temel hak ve özgürlükler yok sayılmakta anayasa da yazılı haklar ayaklar altına alınmaktadır. Yargının iktidarın denetimine açık olması insanların adalet duygusunu da yok etmiştir. Ülkemizin bütün sorunları eşit haklara dayalı eşit yurttaşlık temelinde çözümlenmedikçe hak, hukuk ve adaletten bahis etmek mümkün olmayacaktır.”
Açıklamanın ardından konuşan Deniz Gezmiş’in arkadaşı İhsan Çaralan ise Denizler'in kendi çıkarları için değil bütün dünya hakları için hayatlarını ortaya koyduğunu söyleyerek, “Bütün devrimcileri anıyoruz. Devrim mücadelesinde daha iyisini yapmak için onları anıyoruz” diye konuştu.
Anmada dün HDP Genel Merkezi önünde yapılan provokasyon da kınandı.
 
HATAY
İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi, dernek binasında açıklama yaparak Denizler'i andı. Anmaya siyasi parti temsilcileri katıldı. Anmada konuşan İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, insan haklarının en önemli ilkelerinden birinin yaşam hakkı olduğunu belirterek, “Sistemin devamı uğruna bu hakkın ortadan kaldırılması kabul edilemez. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idam edilmelerinin üzerinden 50 yıl geçmiş olmasına rağmen unutmadık. Her 6 Mayıs’ta onları anarak insanlığın yüce değerlerine bağlılığımızı bir kez daha ilan edeceğiz" dedi.

ORDU  
Emek Partisi (EMEP) Ordu İl Örgütü, Altinordu ilçesinde bulunan Tahıl Pazarı Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. "Yaşasın bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelemiz" pankartının açıldığı eyleme çok sayıda partili atıldı.  Basın metnini okuyan EMEP Altınordu ilçe Yöneticisi Yasin Uzun, "Yoldaşlarımızın idamlarının üzerinden tam 50 yıl geçti. Onlar on binlerin katılacağı etkinliklerle ilk günkü gibi anılıyorlar. Çünkü eşit, özgür bir gelecek ve sınıfsız, sömürüsüz dünya özlemi her daim canlı ve güncel. Tezgâhta çalışan işçiler, ders başındaki öğrenciler, tarlasını sulayan köylüler, doktorlar, mimarlar, mühendisler, emekliler, diplomalı işsizler, kısacası milyonlarca yürek, bulundukları her yerde 6 Mayıs’ın anısıyla mücadele kararlılığını tazeleyecek. Onları idam edenler hatırlanmazken, Denizler yeni doğan yüz binlerce çocuğun isminde, gençliğin gelecek mücadelesinde, işçi sınıfının iş, ekmek, özgürlük mücadelesinde yaşıyorlar, yaşamaya devam edecekler” dedi.