33 düş yolcusu Kadıköy’de anıldı

Suruç Katliamının 2’inci yıldönümünde 33 düş yolcusu İstanbul Kadıköy’de yapılan etkinliklerle anıldı.

Suruç Aileleri İnisiyatifi ve Gençlik Örgütleri tarafından arka arkaya yapılan anmalarda, Suruç Katliamının er ya da geç hesabını sorulacağı vurgulandı.

Kobanê'nin yeniden inşası için pek çok kentten yola çıkan ve Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015'de DAİŞ çeteleri tarafından katledilen 33 düş yolcusu ölümsüzlüklerinin ikinci yılında anıldı. Gün boyu düş yolcularının mezarlıklara yapılan ziyaretlerle başlayan anmalar, akşam saatlerinde Kadıköy’de yapılan iki etkinlikle devam etti. Birinci anma İstanbul'da Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin çağrısıyla Kadıköy Halitağa Caddesi'nde Adalet Nöbeti eylemi şeklinde gerçekleştirildi. HDP Milletvekili Garo Paylan, HDK Eş Sözcüsü Gilistan Koçyiğit, Taksim Dayanışma’dan Mimar Mücella Yapıcı’nın katıldığı nöbette, Suruç şehitlerinin resimlerinin taşındı, "Kalplerimiz adalet için atsın", "20 Temmuz 2015 Suruç unutursak kalbimiz kurusun" yazılı pankartı ile "Adalet çığlığımız susturulamaz", "Katiller orada adalet nerede", "Belgeler ortada adalet nerede" dövizler açıldı; anma alanına düş yolcularını temsilen oyuncaklar koyuldu.

PAYLAN: ER YA DA GEÇ KATLİAMIN HESABINI SORACAĞIZ!

Anmada Suruç Aileleri İnisiyatifi adına ilk konuşmayı yapan Hacer Elçin, Suruç katliamının nasıl yaşandığını hatırlattı. “Bugün günlerden Suruç” diyen Elçin, 24 aydır aynı noktada adaletin peşinde olduklarını vurguladı. Elçin, "24 değil, 124 ay da geçse adaleti haykırmaya devam edeceğiz" dedi.

HDP Milletvekili Garo Paylan, bu kıyım sürecinin 7 Haziran seçimlerini sonrası yaşandığını hatırlatarak, “Biz 7 Haziran’da tüm provokasyonlara rağmen inadına barış, inadına demokrasi dedik ve zalim diktatörü tahtan indirdik. Ancak bu yenilgiyi hazmedemeyen diktatör tahtı için kan dökmesi lazımdı ve kanı paralel ittifakıyla birlikte döktü” dedi. Katliamın henüz hesabının sorulmamış olmanın üzüntüsünü dile getiren Paylan, “ Er ya da geç onların hesabını soracağız. Dimdik ayaktayız ve diz çökmedik ve çökmeyeceğiz buradan ailelere sözümüz olsun” dedi

‘DÜŞLERİ DÜŞLERİMİZDİR!’

Suruç Yaralıları ve Tanıkları adına söz alan Suruç gazisi Koray Türkay katliamın sorumlusunun, 7 Haziran seçimlerinde "400 sandalye verin bu iş çözülsün" diyen Erdoğan olduğuna işaret etti. Düş yolcularının düşlerini düşleri bilen milyonların olduğunu dile getiren Türkay, "Birleşik mücadele talebimizi bir kez daha haykırıyoruz. Tüm dostları, yoldaşları faşizme karşı birleşik cephe mücadelesine çağırırken, bir kez daha diyoruz ki düşleri düşlerimizdir” diye konuştu.

‘HİÇBİR BOMBA HAKLARIN BİR ARADA YAŞAMA İRADESİNİ YOK EDEMEZ!’

Suruç şehidi Çağdaş Aydın'ın dayısı Ali Ekber Uçur aileler adına hazırlana basın metnini okudu. 2 yıldır hem sevdiklerinin acısına yaşadıklarını hem de adalet mücadelesi yürüttüklerinin hatırlatan Uçur, duruşmalarda bir adalet oyunu sergilendiğini söyledi. Uçur, "Biz aileler olarak bu senaryoları ve bize adalet diye yutturmaya çalıştıkları safi adaletsizliği biliyoruz. Ne bugün ne de yarın gerçek adaletin peşini bırakmaya da hiç niyetimiz yok. Suruç için adalet herkes için adalet istemeye, bu coğrafyanın bütün adalet arayışçılarıyla buluşmaya devam edeceğiz. Onların düşünü kurarken katledildikleri güzel yarınlar için sözümüzü büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

“Onlar Gezi’nin çocukları, savaşın gölgesinde kalan Kürt çocuklara oyuncak, umut, barış, sevgi götürüyordu” diyerek sözlerine başlayan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Suruç Katliamı ile halkların kardeşliğinin hedef alındığını vurguladı. 20 Temmuz’un bu ülkede barışa, kardeşliğe duyulan özlemi sonlandırmak isteyenler için milat olduğunu belirten Koçyiğit, iktidarın bu ülkenin tarihin kanla yazmak istediğini ancak halkların barış ve eşitle yazmak için mücadele ettiğini kaydetti. Hiçbir bombanın kardeşliği, halkların bir arada yaşama iradesine yok edemeyeceğinin altını çizen Koçyiğit, “Yoldaşlarımızın anılarına, mücadelelerine, halkların kardeşliğine duyduğu sevgisine bir kez daha bağlılık sözü veriyoruz. Hiçbir bomba halkların bir arada yaşama iradesini bizden çalamayacak" diye konuştu.

Gezi Şehit ve Gazileri Aileleri Platformu'ndan Volkan Kesanbilici ise Suruç’un mutlaka hesap soracaklarının vurguladı.

Son olarak konuşan Suruç şehidi Nazegül Bahar Boyraz'ın kızı Alev Boyraz, 13 Kasım’da görülecek duruşma için tüm kamuoyuna dayanışma çağrısı yaptı. Bozraz, "Yanımızda olun. Ne olur bizi yalnız bırakmayın” dedi.

‘ÇIKINLARINIZA DOLDURDUĞUNUZ UMUT BİZE IŞIK OLDU’

Kadıköy’deki ikinci anma etkinliği Süreyya Operası önünden başladı. Gençlik örgütlerinin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce insan, 33 Düş Yolcusu’nu Süreyya Operası’ndan Mehmet Ayvalıtaş Parkı’na yaptıkları kitlesel yürüyüşe andı. CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Çiçek, CHP yönetim kurulu üyesi Kadir Gökmen Öğüt, Berkin Ekvan’ın anne babası Sami ve Gülsüm Elvan ve sosyalist örgütlerin temsilcilerinin yer aldığı yürüyüşte, Suruç şehitlerinin fotoğrafları , “ Suruç için adalet herkes için adalet” yazılı pankart yanı sıra Çerkes, Trabzonspor ve Anarşist bayrakları taşındı. Yürüyüş boyunca , “ Katillerin hesabını gençlik soracak”, “ Suruç için adalet, herkes için adalet”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “ Katil IŞİD işbirlikçi AKP”, “ Katil devlet hesap verecek” sloganları atıldı.

Kürsünün kurulduğu Mehmet Ayvalıtaş Parkı’nda gelen kitle, Suruç Katliamı’nda hayatını kaybeden 33 Düş Yolcusu için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdi. Gençlik örgütleri adına açıklamayı okuyan Şilan Delipalta, “Dün sizin çıkınlarınıza doldurduğunuz umut, bugün bizlere ışık olmaktadır. Ve bakın nasıl da omuz omuza bir direnişi yaratınız, bakın da nasıl can suyu olduğunuz birlikte büyüyen mücadelemize. Bizden koparılıp alındığınız günkü öfkemizi bileyerek her gün dönümünde, o gözleri gülen çocuklara bırakabilmek adına düşlediğiniz özgür yaşamı bir kez daha haykırıyoruz hep birlikte” dedi.

Anma kürsüsüne çıkan Suruç şehidi Vatan Budak’ın babası ise, “size söz olsun Saray gladyosunu ve AKP faşizmini yıkacağız. Biz kazanacağız” dedi.

Anma etkinliği Beksav, Alamor ve Adalılar Müzik Toplulukların sahneye çıkmasıyla devam ediyor.