5 KASIM GÜNDEMİ

5 Kasım Haber Merkezi gündemi

-Türk rejimine bağlı bir çok cezaevinde ağır hak ihlallerinin yaşandığını belirten İHD Amed Başkanı Abdullah Zeytun, siyasi iktidarın cezaevlerinde güvenlik adı altında şiddeti derinleştirdiğini kaydetti.

-Kuzey Suriyeli yetkili Jamile Hami, Şehba’daki Êfrînlilerin evlerine geri dönmesini sağlayacak uluslararası alanda hukuksal zemini olan güvenlikli bir program geliştirmesi için BM ve uluslararası güçlere çağrı yaptı.

-Kürdistan İslami Topluluğu (Civaka Îslamiya Kurdistanê- CÎK), Almanya’da gerçekleştirdiği kongrede, kapitalizmden, kadın ve ekoloji sorunlarına kadar bir konuda çarpıcı kararlar aldı. CÎK, Suudi Arabistan, İran, Türkiye ve DAİŞ’in dayattığı İslamcılığı reddetti.

-Gazeteci Adil Yiğit, Almanya’da sınır dışı sürecine yönelik tepkiler sonrası ’insani gerekçeler’le oturumunun uzatılmasına itiraz edeceğini belirterek, “Hukuki statümü ve gasp edilen hakkımı istiyorum“ dedi.

-Siyasi, ekonomik ve toplumsal krizin derinleştiği İran’da işçiler, alım gücünün yüzde 80’ini kaybetti.

-İsveç'in orta kesimlerine yer alan Söderhamn ilçesinde kurulu Kürdistan'la Dayanışma Komitesi, Rojava'ya yönelik uluslararası dayanışmanın en iyi örneklerinden birini sergiliyor.

-Almanya başbakanı Merkel’in partisi CDU’nun Aralık ayında gerçekleştireceği genel kurulda genel başkanlık için aday olmayacağını açıklaması ardından adaylık başvurusu yapanların sayısı 12’ye çıktı.

-Gaia uzay teleskopunun elde ettiği verileri analiz eden bilim insanlarına göre, Samanyolu iç halesi yıldızları başka bir galaksiden geliyor. Bu galaksinin yaklaşık 10 milyar yıl önce Samanyolu ile çarpıştığı tahmin ediliyor.