5 TEMMUZ GÜNDEM

5 Temmuz Haber Merkezi gündemi...

-Ulusal Kongre'nin toplanmasına ilişkin çağrıların KDP tarafından olumsuz karşılandığını vurgulayan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, KDP'nin Ulusal Kongre çalışmalarını sabote ettiğini ifade etti.

-Türk ordusunun Xakurkê'deki işgalci saldırıları, gerillanın görkemli direnişiyle karşılaşıyor. Gerillalar, "Namlumuz enselerinde, geldikleri gibi gidecekler" diyerek, tüm Kürt halkını ve gençleri işgale karşı ayağa kalkmaya çağırıyor.

-DAİŞ davasında adını en fazla telaffuz edilenlerden biri olan İlyas Aydın, DAİŞ’e katılmadan önce Suriye’ye gelerek DAİŞ sözcüsüyle görüşüp Türkiye’ye döndüğünü, Türk istihbaratının da buna göz yumduğunu söyledi.

-Her yıl yüz binlerce kadının erkek şiddeti mağduru olduğu Fransa’da yılın ilk 6 ayında 70 kadın cinayete kurban giderken, devletin yeterli önlem almadığını eleştiren birçok kuruluş protesto gösterisine hazırlanıyor.

-Mart ayında DAİŞ saflarında savaşanları ülkeye kabul etmeyeceğini açıklayan Finlandiya, şimdi de Suriye’de El Hol Kampında kalan DAİŞ çetelerinin eş ve çocuklarını almayacağını açıkladı.

-Hatay’da "halkın ciğerleri" olarak nitelendirilen Harbiye Şelaleleri ve geniş yeşil alan, turizm bölgesi olarak imara açılıyor.

-Van Valisi M. Emin Bilmez tarafından adeta kalıcı OHAL’e dönüştürülen ‘Eylem ve etkinlik yasağına’ tepkiler sürerken, Van Barosu avukatları mahkemeye başvurarak hukuksuz yasaklara son verilmesini istedi.

-Almanya’da bu kez gazeteciler son dönemlerde sıkça gündeme gelen Neonazi gruplar tarafından tehdit edildi. Söz konusu gazeteciler, aşırı sağı araştırıyordu.

-Finlandiya ile Sovyetler Birliği arasındaki savaşta 1940 yılında yaşamını yitiren Finlandiyalı asker Kalle Multanen’in kemikleri bulundu. Multanen ölümünden 79 yıl sonra boş tutulan mezarında toprağa verildi.

-Sokak hayvanları için düzenlenen etkinlikte hayvan severler, şiddete uğrayan ve öldürülen hayvanlar için adalet istedi.