7 bin 500 liralık 'ceza'ya tepki: Katillerin peşini bırakmayacağız

33 devrimcinin katledildiği Suruç katliamı döneminde İlçe Emniyet Müdürü olan Mehmet Yapalıal'a verilen taksitlendirilmiş 7 bin 500 liralık para cezasına tepki geldi.

SGDF, ESP, Suruç İçin Adalet Platformu ve ÖTSP, Suruç Asliye Mahkemesi'nin kararına tepki gösterdi, gerçek adaletin sağlanması için faillerin peşini bırakmayacaklarını belirtti. 

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), "Bugüne kadar mahkemelerde adalet dilenmediğimiz gibi bugünden sonra da bu tiyatrolarda kukla olmayacak, adalet mücadelemizi var olduğumuz her alanda devam ettireceğiz. Adalet sokaklarda kazanılacaktır" diyerek karara tepki gösterdi. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), katliamın üzerinin cezasızlıkla örtülmek istendiğini belirtti, "Suruç'ta adaleti de sattılar. Saray yargısı acılarımızla dalga geçiyor" dedi. "Adil yargılama yapılmadan adalet yerini bulmayacaktır" diyen ESP, "Herkes biliyor ki, Suruç katliamı aydınlatılırsa ve sorumluları açığa çıkarılırsa Diyarbakır, Antep, Ankara, Reina katliamları da aydınlatılacaktır. Biz bitti demeden Suruç davası bitmez. Adalet mücadelemiz sokakta ve hayatın her alanında devam edecek. Suruç ailelerinin ve halklarımızın adalet arayışı sürecek" diye belirtti.

Suruç İçin Adalet Platformu, katliamın ilk anından bu yana yürüttükleri adalet mücadelesinde çok sayıda engelle karşılaştıklarını hatırlattı. Katliamın üzerinden 18 ay geçmesine rağmen dosyadaki gizlilik kararının kaldırılmadığı belirtilen açıklamada, "Davada bugün karar verildi. Daha önce belirlenen tarihten önce mesai saati bitiminde adeta kaçırılarak ifadesi alınan Yapalıal, şimdi de göstermelik bir 'ceza'ile korunmaya devam ediyor. Yargının katliamları aklamasına, IŞİD-Emniyet bağlantılarının ortaya çıktığı ve kamu görevlisinin yargılanması açısından bir ilk olan bu dava katliamda yakınlarını kaybedenlerin ve tüm toplumun adalet beklentisini karşılamaktan fersah fersah uzaktır" denildi.  Suruç İçin Adalet Platformu, tüm katliam failleri yargılanıncaya kadar mücadeleyi sürdüreceğini belirtti. 

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP) "Bu hiçbir şekilde kabul edilebilir bir karar değildir. Suruç'ta katliam öncesi ortamı hazırlayan ve katliamında yaralananların üzerine gaz bombalarıyla saldırılması emrini veren Mehmet Yapalıal, Suruç katliamının planlayıcılarıyla birlikte yeniden yargılanmalıdır. Alınan kararı hiçbir şekilde tanımıyoruz. Suruç'ta adalet sağlanana kadar mücadelemiz sürecek" dedi.