78’liler Girişimi: Hiçbir koşulda sözümüzü sakınmayacağız

78'liler Girişimi, her koşulda mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, gözaltındaki sözcüleri Celalettin Can ile beraberindeki 29 kişinin derhal bırakılmasını istedi.

Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen 78’liler Girişimi, 10 gündür keyfi bir biçimde gözaltında tutulan sözcüleri Celalettin Can’ın derhal serbest bırakılmasını istedi. "Özgürlük ve barış için mücadele eden 78'liler Sözcüsü Celalettin Can ve gözaltındaki arkadaşlarımız serbest bırakılsın" yazılı pankartın açıldığı eylemde, ilk konuşma Türkiye Barış Meclisi Sözcüsü Hakan Tahmaz tarafından yapıldı. “Her gün hangi arkadaşımız gözaltında alındı endişesiyle kalkıyoruz” diyen Tahmaz, barış istemenin dahi suç sayıldığı günlerden geçildiğine işaret ederek, hangi koşulda olursa olsun sözlerini söylemeye devam edeceklerini vurguladı.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAPSEDİLEMEZ'

Patoloji Uzmanı Doktor Tahsin Yeşildere ise, Celalettin Can’ın demokrasi ve insan hakları adına bedeller ödemiş biri olduğunu söyledi. Kürt meselesinin çözümü için 'akil insan' olmayı kabul eden Can’ın demokrasi ve eşitliğin gelmesi adına dağ taş demeden dolaştığını belirten Yeşildere, ancak yıllarca askeri vesayete karşı mücadele veren Can’ın şimdi de sivil vesayetin hedefinde olduğunu kaydetti. "Hukuk herkes için lazım” diyen Yeşildere, hukukun üstlüğünü kabul etmek ve ifade özgürlüğünü hapsetmemek gerektiğinin altını çizdi.

'MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEDİ'

Konuşmaların ardından açıklama 78'liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan tarafından okundu. Can'ın, yaşamının 20 yılını hapishanelerde ağır koşullar altında geçirdiğini hatırlatan Bircan, "Diyarbakır 5 No'lu Askeri Cezaevi'nde yaşanan vahşetin de tanığı olan, oradaki işkenceleri ortaya çıkarmak için uzun mücadeleler veren, Kürt sorununun çözümü ve iç barışın sağlanmasında var gücüyle savunan Celalettin Can, demokrasi için ve insan haklarının korunmasında ısrarla, vazgeçmeden barışı savundu. Özgürlüklerin yanında oldu" dedi.

'YAŞAM HAKLARI TEHDİT EDİLİYOR'

Can'ın somut suç isnadı olmaksızın gözaltına alındığı ve hakkında ek gözaltı süresi kararı verildiğini aktaran Bircan, "Muhaliflere yönelik baskı ve susturma politikaları, yaşam hakkına yönelik tehdit oluşturan yaklaşımları kabul edilir bulmuyoruz" diye konuştu.

Gözaltındakilerin derhal serbest bırakılmasını isteyen Bircan, "Haklarının bilincindeki insanlar olarak bunca adaletsizliğe karşı sessiz kalamayız; kalmamalıyız, susmamalıyız" diye belirtti. Bircan, yaşam hakkını tehdit eden bir ortamda tutularak ek süreyle devam ettirilen gözaltı sürecinin derhal sonlandırılmasını istedi.