8 KASIM GÜNDEMİ

8 Kasım Haber Merkezi Gündemi...

-İsviçreli vekil Laurence Fehlmann Rielle, Öcalan üzerindeki tecritte Avrupa Konseyi ve CPT’nin de sorumluluğu olduğunu belirtti. Rielle, Öcalan için “Uluslararası bir hareket kurulmalı” dedi.

-Cezaevlerini, devletin muhalifleri ezme, sindirme, teslim alma ve bu tabloyla toplumu da tepkisiz kılma aracı olarak kullanan Türk devleti, son yıllarında bu geleneği hiç olmadığı kadar sertleştirdi.

-Almanya’da birçok kuruluş ve insan hakları savunusunun organizesiyle başkent Berlin’de 1 Aralık’ta PKK yasağı, ülkede artan ırkçılık ve hükümetin getirmek istediği polis yasasına karşı ortak gösteri düzenlenecek.

-Yönetmen Alba Sotorra'nın çektiği "Komutan Arian" belgesel filminin ana karakteri olan komutan Arien, AP'deki film gösteriminin ardından düzenlenen etkinliğe skype ile katıldı. Komutan Arian, 6 yıldır DAİŞ'e karşı savaştıklarını hatırlatarak, "Türk devleti, DAİŞ'i yeniden güçlendirmek istiyor. Türk devleti ve DAİŞ'e yardım eden herşeyi durdurun" çağrısını yaptı.

-Nebahat Ertaş, 30 yıldır narenciye işletiyor. Etrafında, kendisi gibi saçları renkli eşarpla bağlı, şalvarlı Kürt kadınlar var. Bazen kavurucu sıcakta, bazen soğukta elleri çatlayana kadar çalışıyorlar.

-BM’nin ‘en büyük insani kriz’ olarak ilan ettiği Yemen için çağrı yapan onlarca yardım kuruluşu, milyonların kurtarılması için çatışmaların durdurulmasını istedi.

-Kanada, 1939’da Nazi zulmünden kaçan Yahudilere ülkeye girişlerine izni verilmemesi nedeniyle resmen özür diledi.

-Yapılan bir araştırmaya göre, Avrupa Birliği’nde 2015 yılında 33 bin kişi antibiyotiklere karşı dayanıklı olan bakteriler nedeniyle hayatını kaybetti.

-Çin’in orta doğusundaki Henan eyaletinde bir mezarda sıvı halde şarap içeren 2 bin yıllık bronz bir kap bulundu.