8 TEMMUZ GÜNDEM

8 Temmuz Haber Merkezi gündemi...

-Türk devletinin bir casus örgütlenmesi gibi hareket eden SETA, Türkiye’de yabancı medya organlarını fişlemeden önce Avrupa’daki Kürt kurumlarını fişledi. Kürtler, birçok Avrupa ülkesinde hukuk süreç başlatmaya hazırlanıyor.

-Kürt yazarlar Ahmet Tigris ve Rojin Zarg, 2 yıl süresince Êzidîlerin tarih, kültür, gelenek, dinlerini ve uğradıkları soykırımların araştırarak “97 Ferman” başlığıyla kitaplaştırdı.

-HDP’li belediyeler 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra hizmet atağına geçti. Erciş Belediyesi modern bir kent için çalışmalarını hızlandırdı.

-Fransa Demokratik Kürt Konseyi, işçi sendikası CGT ve Roja Sor, Yunanistan’da Kürt mültecilerin kaldığı Lavrio kampına 43 tonluk gıda yardımında bulundu. 

-KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir toplantıda ”Ne kadar mücadeleyi yükseltirsek kazanımlarımız da o kadar büyük olur” dedi.

-ABD’nin Berlin yönetiminden Rojava Kürdistanı’na asker göndermesine ilişkin talebi, Merkel’in başbakanlığındaki hükümetin ortaklarını ikiye böldü. CDU talebe sıcak bakarken, SPD ise “Bunun bahsi bile yapılamaz” diyor.

-ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ın zenginleştirilmiş uranyumu nükleer anlaşmada belirlenen sınırın üzerine çıkarma açıklaması ardından, “daha fazla tecrit ve yaptırımla” tehdit etti.

-Yunanistan’da Pazar günü yapılan genel seçimlerde Başbakan Aleksis Çipras’ın solcu partisi Syriza ağır bir yenilgi aldı, mevcut ekonomik krizin aktörleri yeniden iktidara geldi.

-Aralarında Cenevre Üniversitesi uzmanlarının da bulunduğu Avrupalı araştırmacıların yaptığı bir çalışmada, hanelerdeki bazı alışkanlıkların değiştirilmesiyle çevrenin daha uzun vadeli korunabileceği ortaya konuldu.