85 yaşındaki hasta tutsak Kaya, şeker komasına giriyor

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 85 yaşındaki ağır hasta tutsak Abdulalim Kaya’nın cezaevinde düzenli beslenemediği için şeker komasına girdiğini ve tüm gün baygın geçirdiğini belirterek, tahliyesini istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 322’nci haftasında hasta tutukluların durumuna dikkati çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasında açıklama yaptı. İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi Nuray Çevirmen bu hafta Bursa H Tipi Kapalı cezaevinde kalan Abdulalim Kaya’nın durumunu aktardı.

Kaya'nın 2008 yılında Siirt’te yapılan bir basın açıklaması sonrasında gözaltına alındığını ve 8 yıl ceza verildiğini kaydeden Çevirmen, "20 Eylül 2020 tarihinde Bursa’da prostat ameliyatı geçirmiş ve daha sonra taburcu edilerek evine dönmüştür. Ancak henüz tedavileri ve kontrolleri tamamlanmadan ameliyatından 20 gün sonra kaldığı eve baskın yapılarak gözaltına alınmış ve onaylanan cezasından dolayı Bursa H Tipi Kapalı Cezaevine konulmuştur. Ailesinin belirttiğine göre şu anda 4 yıl 6 ay cezası kalmış ve yatarı da 2 yıl, 6 ay kadardır" diye belirtti.

Kimlikte doğum tarihi 1943 olarak yazılan Kaya'nın ailesinin ifadesine göre gerçek kemik yaşının 85 olduğunu belirten Çevirmen, Kaya'nın son üç yılda 2 ameliyat geçirdiğini söyledi. Kaya'nın kronik ve ağır seyreden başka hastalıkları da bulunduğunu aktaran Çevirmen, "Şeker hastalığından kaynaklı olarak ayak yanmasından uyuyamamaktadır ve şeker hastalığı için sürekli ilaç kullanmak zorundadır. Böbrek yetmezliği mevcut bulunmakta ve böbreği yüzde 40 oranında çalışmaktadır. Ayrıca tansiyon hastasıdır. Cezaevinde düzenli olarak beslenememesinden kaynaklı olarak şeker komasına girmekte ve neredeyse tüm gün baygın yatmaktadır. Ayrıca tek başına yaşamını devam ettiremeyecek durumdadır ve ailesinin bakımına ihtiyaç duymaktadır. Tüm hastalıklarına dair sağlık raporları bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

15 Ekim’den bu yana cezaevinde tek kişilik hücrede tutulan Kaya'nın cezaevine girdiği günden bugüne 4 kez hastaneye kaldırıldığını kaydeden Çevirmen, "Babalarını dışarıda olduğu süreçte tekerlekli sandalyeyle hastaneye götürebildiklerini söyleyen çocukları şimdi cezaevinde ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacak düzeyde olduğunu, yaşamından endişe ettiklerini ifade etmişlerdir. Kaya’nın cezaevinde kalması yaşamsal açıdan imkansızdır. Tek başına tutulması dahi başlı başına bir yaşam hakkı ihlalidir. Kaya’nın daha fazla gecikilmeden Adli Tıp Kurumuna sevki yapılmalı, infazının geri bırakılması için gerekli girişimlerde bulunulmalı ve tahliyesi ivedi olarak sağlanmalıdır" dedi.