9 Kürt partisinden anadil platformu!

Amed’de bir araya gelen dokuz Kürt partisi ilk kez asimilasyona karşı, anadilin teşvik edilmesi ve geliştirilmesi için bir platform kurdu.

Dokuz Kürt partisinin temsilcileri, Kürtçenin geliştirilmesi, asimilasyon ile mücadele, Kürt dilinin resmi dil olması ve okullarda öğretilmesi amacıyla bir araya geldi.

Ortak basın açıklamasında buluşan partiler şöyle: Halkların Demokrasi Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük ve Sosyalizm Partisi (ÖSP), Kürdistan Demokrat Partisi–Bakur (KDP-B), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), İnsan ve Özgürlük Partisi ile Azadî Hareketi.

Partilerin temsilcilerinin yer aldığı ortak basın açıklaması, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde yapıldı.

DBP İl Eşbaşkanı İbrahim Çiçek, HDP İl Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, KDP-Türkiye Başkan Yardımcısı Şerefhan Cizîrî, ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Azadî Hareketi Sözcüsü Ayetullah Aşiti, İnsan ve Özgürlük Partisi Başkan Yardımcısı Sedat Doğan, PSK Genel Başkanı Mesut Tek, PAK Genel Başkan Yardımcısı Vahit Aba’nın katıldığı basın toplantısında Kürtçe’nin Kurmancî ve Kirmanckî lehçelerinde açıklama okundu.

ASİMİLASYON, DİL KANSERİDİR

Asimilasyonu “dilimizin kanseri” olarak tanımlayan partiler, asimilasyona karşı birlikte ses vermeye çağırdı.

Açıklamada, eğitim hayatı ve ekonomik sosyal hayatın Türkçe üzerinden yürütüldüğü hatırlatılırken “Türk rejiminin 100 yıllık ırkçı siyaseti olduğunu teşhir etmek ve halkımızı aydınlatmak için bir aradayız” denildi.

Kürt partileri, Kürt dili ve kimliğine ilişkin bu derin ve kanayan yaranın nasıl sarılabileceğine yanıt aradıklarını ifade ederken, şunları belirtti: “Siyasal, sivil kurumlarıyla, aydın, sanatçı, melleleriyle ve halkımızla dilimiz (Kurmanci, Kırmançkî) üzerindeki asimilasyona karşı yakın ve uzun vadede yapacaklarımızın belirlenmesi için bir aradayız."

EVDE, SOKAKTA, OTOBÜSTE, HASTANEDE... 

Partiler, evde, sokakta, dolmuşta, otobüste, hastanede Kurdî (Kurmancî, Kırmançkî) konuşmaya çağırdı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bizler, dil konusunda uzman olan kurum ve şahsiyetlerimizin bir araya gelip yaratıcı, kapsayıcı, uzun soluklu görüş-öneri-projelerle ortak sinerji yaratmalarına zemin hazırlamada destek olmak istedik. Bizler, televizyon, radyo, gazete gibi kurumları, aydın ve yazarlarımızı bu kanayan yaramızda ortak bir çağrıyla dikkatlerini yoğunlaştırmak ve özel programlarla, yazınsal faaliyetle kampanyaya katkıda bulunmaya çağırmak istedik.”

Asimilasyona karşı hareket etmeye çağıran Kürt partileri, şunları belirtti: “Sosyal kanser asimilasyona karşı halkımızın feryadını başta Birleşmiş Milletler UNESCO olmak üzere dünya kamuoyuna duyurmak için Türkiye kamuoyunu ve vicdan sahibi herkesi hareket ettirmek için bir araya geldik. Bizler tüm bunlarla, sivil ve siyasal kadrolarımız ve en önemlisi halkımızla demokratik kültürün ve ulusal ittifakın iklimini güçlendirmeye katkıda bulunabilmek için bir aradayız. Bu adımın bu yönde atılmış son değil, başlangıç adımı olmasını diliyor ve bunun için çabalayacağız.”