Çağın Direnişi'nden bir firar ve direniş hikayesi...

Efrîn'in başarısı Çağın Direnişçilerinin hikayelerinde gizli. Onlardan biri de Xebat Kobanê. Kız kardeşi Efrîn'de olduğu için kendisine Efrîn direnişine katılma izni verilmeyen Xebat'ın nasıl firar ederek direnişe katıldığını anlatıyor.

Türk devleti ve ona El Kaide ilintili çetelerin Efrîn'e yönelik işgal saldırısı bir ayı geride bıraktı. NATO'nun ikinci büyük ordusu ve ona bağlı onbinlerce çetenin her türlü savaş teknolojisinin son ürünleri silahlarla nasıl Efrîn'de tarumar olduğu, direnişe katılanların hikayelerinden gizli. Savaş cephelerinden görüştüğümüz Çağın Direnişçileri'nin hikayeleri, özgür iradenin nasıl her türlü silahı çaresiz bıraktığını aktarmaya devam ediyoruz.

FİRARLAR CEPHESİ: CINDİRÊSÊ

Türk devletinin saldırıların ilk 4 gününden sonra havadan ve karadan en yoğun saldırılar düzenlediği Efrîn'in Cindirêsê ilçesinde bir grup YPG/YPJ savaşçısıyla konuşurken, Xebat Kobanê ile tanışıyoruz. Biraz sohbetten sonra Xebat'ın Efrîn saldırıları başlar başlamaz Kobanê'den firar ederek geldiğini öğreniyoruz. Meğerse Cindirêsê cephesinde firar eden sadece Xebat değilmiş, oradaki savaşçılardan edindiğimiz bilgi Cindirêsê'nin "firar edenlerin cephesi"ymiş...

KOBANÊ DİRENİŞİ'NDEN EFRÎN DİRENİŞİNE

İlk başlarda "Bu direnişte daha çok emeği olan arkadaşlar var, onlar konuşsun" diye ısrar eden Xebat'ı zor da olsa konuşmaya ikna ediyoruz ve mevzisinde konuşmayı kabul ediyor. Xebat Kobanêli. Kobanê direnişinde yer almış ve bir defa yaralanmış orada. Ancak Kobanê'nin zafere ulaşmasından sonra devrim yürüyüşüne devam etmiş ve sırasıyla Girê Spî, Minbic, Tabka ve Rakka hamlelerine katılmış. Toplamda üç kez de yaralanmış. Şimdi ise Efrîn direnişinde.

2 SAATLİK YOLCULUK

Ama Efrîn direnişine katılması öyle kolay olmamış. Xebat'ın anlatımına göre, Kobanê'deki komutanları onun Efrîn'e gelmesine izin vermemişler. Çünkü Xebat'ın kız kardeşi Efrîn'e geliyormuş ve aynı aileden iki kişi olmamalı. Bunu kabul etmediğini belirten Xebat Kobanê, "Bütün dayatmalarım sonuçsuz kaldı. Sonra ben de bir yol buldum. Bir aracın bagajına saklandım ve iki buçuk saatlik yolculuğun ardından Efrîn'e geldim" diyor.

EFRİN'DE KÜRDİSTAN SAVUNMASI VAR

Kendisi Cindirêsê cephesinde, kız kardeşinin ise çatışmaların en yoğun olduğu cephelerden biri olan Raco'da yer aldığını ifade eden Xebat, "Kardeşim YPJ'li yoldaşlarıyla orada işgale geçit vermemek için direniyor" diyor ve ekliyor: "Kürt halkı bu savaşın varlık yokluk savaşı olduğunu bilmeli. Efrîn'de sadece Efrîn'in savunması yapılmıyor, tüm Kürdistan'ın savunması yapılıyor. Kürdistan'ın dört parçasının savunması yapılıyor."