Çerkezoğlu: Asgari ücret milyonların meselesi

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 2. Toplantısı’nın yapıldığı saatlerde İstanbul İŞKUR İl Müdürlüğü önünde hükümete seslendi. 

DİSK, milyonlarca işçiyi ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2. Toplantısı’nın gerçekleştireceği saatlerde İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) önünde basın açıklaması yaptı. Polis ablukası altında gerçekleşen eyleme DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, CHP Milletvekili Kani Beko, Birleşik Metal İş Yönetim Kurulu Üyesi Kamber Saygılı ve çok sayıda işçi katıldı. “İşçilerin yararına olan ülkenin yararınadır, yaşanabilir ücret yaşanabilir memleket asgari ücret 2.800 TL” yazılı pankartın açıldığı eylemde sık sık, “Asgari değil insanca yaşam”, “ İnsanca yaşam istiyoruz” sloganları atıldı. 

Eylemde söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin sadece 7 milyon işçi ve ailelerini değil, bu ülkedeki emeklisinden çalışanına, işsizine kadar herkesin çalışma koşullarını belirleyen temel bir ölçüt olduğunu vurguladı. Asgari ücretin belirlenme sürecinin devletin toplumla yaptığı en büyük toplu sözleşme olduğuna işaret eden Çerkezoğlu, asgari ücretin önemine şöyle dikkat çekti: “Asgari ücret herhangi bir pazarlık değildir, asgari ücret bizim açımızdan en önemli bölüşüm mücadelesidir. Yani ürettiğimiz değerden alın terimizin payını almak; hak ettiğimiz çalışma ve yaşamın tüm koşullarını kurabilmek için asgari ücret son derece önemlidir.”

'ORTA OYUNA DÖNÜŞTÜ!'

Çerkezoğlu, bugün Türkiye’de ortalama ücret haline gelen asgari ücrete bile ulaşamayan 1.8 milyon insanın olduğuna, yüzde 60’ın ise asgari ücret ve biraz üstünde çalıştığına dikkat çekti. Asgari ücretin 10 milyonları ilgilendiren, ülkenin geleceği ile ilgili bir mesele olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, yaşanabilir bir ülke için yaşanabilir ücretler gerektiğinin altını çizdi. Gelinen noktada Türkiye’de asgari ücret belirleme sürecinin bir orta oyuna dönüştüğüne dikkat çeken Çerkezoğlu, sendika konfederasyonlarının bu süreçten dışlanmasına şöyle tepki gösterdi: “Asgari ücret belirlenme süreci tümüyle anti-demokratik bir biçimde 5’i hükümet, 5’i işveren, 5’i de işçileri temsilci tarafından masa başında yürütülen bir pazarlık haline gelmiştir. Biz DİSK olarak bu asgari ücret belirleme sürecinin bu anti demokratik yapısına son verilmesini, asgari ücret belirleme sürecinde bütün konfederasyonların söz ve karar sahibi olmasını ve milyonları ilgilendiren bu sürecin bir toplu pazarlıkla belirlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Uyuşmazlık durumunda da genel grev dahil olmak üzere direnme ve eylem hakkımızın olabildiği bir pazarlık istiyoruz. Asgari ücret ancak toplumsal bir mesele olarak görülürse çözülür ve var olma savaşında patronların kaygılarından kurtulabilirsek gerçekten bu ülkede yaşanabilir bir gelir dağılımını hep birlikte kurabiliriz.”

'2800 TL OLMALI'

Türkiye’nin Ağustos ayından bu yana içine girdiği ekonomik kriz sebebiyle de 2019 asgari ücretinin daha fazla önem kazandığını vurgulayan Çerkezoğlu, kriz ile birlikte asgari ücret başta olmak üzere herkesin gelirinin yarı yarıya azaldığına dikkat çekti. Enflasyonun geldiği durumun ortada olduğunu belirten Çerkezoğlu, hükümetin yıl sonu enflasyon hedefi 20.8 iken, şimdiden yüzde 20-25 üzerini gördüğüne işaret etti. Enflasyon karşısında ciddi bir biçimde değer kaybeden bir asgari ücret olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, tarımdan özelleştirmelere kadar iğneden-ipliğe dışa bağımlı hale getirilen ülkede her şeye zam geldiğini söyledi. Hükümetin uluslararası standartlara da uymadığını dile getiren Çerkezoğlu, taleplerini şöyle sıraladı: 

“Türkiye'de asgari ücret tek bir işçi için hesaplanmaktadır ve bu durum uluslararası standartlara aykırıdır. Asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır, işçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır, asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır, asgari ücret yılık olarak hesaplanmalı; tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır, asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarının katılım hakkı sağlanmalı, asgari ücret ulusal ölçekli bir pazarlıkla belirlenmelidir, uyuşmazlık durumunda grev de dahil toplu eylem hakkı tanınmalıdır. Asgari ücret net 2800 TL olmalıdır.” 

Eylem "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganıyla sona erdi.