Çoban Çelik'i katledenlere ödül: Mahkemeye teşekkür ettiler

Midyat’ta Çoban Musa Çelik’i katleden koruculardan ikisine beraat ve tahliye verilirken, birine de ödül gibi ceza verildi. Katiller, mahkeme heyetine teşekkür etti.

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Mesken kırsal mahallesinde 21 Kasım 2021’de çoban Musa Çelik'in katledilmesine dair Korucubaşı Şükrü (Şirin) Akçay ile kardeşleri Veysi ve Mahsum Akçay hakkında açılan davanın 4'üncü duruşması görüldü. Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, “kasten öldürme” suçlamasıyla yargılanan tutuklu 3 sanık da getirildi. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi avukatları ile sanık avukatların katıldığı duruşmayı, tarafların aileleri de izledi.

Savcılık, esasa dair mütalaasını tekrar ederek, Korucubaşı Şükrü Akçay’ın “kasten adam öldürme” suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi. Ayrıca Akçay'ın “kamu görevlisi olması” nedeniyle cezasının arttırılması, cinayeti “haksız tahrik altında işlediği” iddiasıyla cezasının indirilmesi istendi. Veysi Akçay'ın “nitelikli tehdit” suçlamasıyla cezalandırılmasının talep edildiği mütalaada, kardeşlerden Mahsum Akçay'ın ise beraatı istendi.

Önceki savunmasında "Devlet için öldürdük" diyen Akçay, Çelik için "terörist" iddiasını sürdürdü.

ÇELİK'İN ABİSİNDEN TEPKİ

Çelik'in abisi Mahsum Çelik ise mütalaada istenen "haksız tahrik" indirimini kabul etmediğini belirterek, "Cinayeti meşru zemine çekmek istiyorlar. Bu nedenle de terör savunması yapıyorlar. Kardeşimi onlar öldürmedi ise kim öldürdü. 27 yaşındaki kardeşimin yaşam hakkı elinden alınmıştır. Cezalandırılmalarını istiyorum" dedi.

Ardından savunma yapan Çelik Ailesi'nin avukatlarından Leyla Kaya, cinayetin fikir birliği içinde işlendiğine dikkat çekerek, haksız tahrik indiriminin uygulanmaması talebinde bulundu.

Avukat Erdal Kuzu da, Çelik'in 27 yaşında hayatı sonlandırılmış bir insan olduğunu ifade ederek, "Caydırıcı bir ceza verilmesi gerekiyor. İndirim yapılmaksızın, artırıcı unsurlar uygulanarak cezanın artırılmasını istiyoruz" diye belirtti.

Avukat Leyla Çelik Güneş de "Savcılığın mütalaası sanık avukatları yerine yazılmış dilekçe gibidir. Bu nedenle mütalaayı kabul etmiyoruz. Sanıkların suçu iştirak halinde işlediklerini kabul etmeli ve ona göre ceza verilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

MAHKEMENİN KARARI

Mahkeme heyeti, Korucubaşı Şükrü Akçay hakkında "Haksız tahrik altında kasten adam öldürme" suçundan 12 yıl 6 ay ceza vererek, tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme rastgele ateş ettiğini beyan etmesine rağmen Veysi Akçay hakkında da "Haksız tahrik altında silahla tehdit" suçundan 1 yıl 8 ay ceza vererek tahliye ederken, Mahsum Akçay hakkında da beraat kararı verdi.

MAHKEMEYE TEŞEKKÜR ETTİLER!

Kararın ardından Şükrü Akçay'ın mahkeme heyetine "Teşekkür ederim başkanım. Sizin gibi devlet adamları yaşasın. Devletçiyiz" diye seslenmesi dikkat çekti. Sanıklar salondan çıkarılırken, "Osmanlı torunuyuz. Devletçiyiz, kahrolsun teröristler" diye bağırarak, bozkurt işaretleri yaptı.

Mahkeme çıkışı kararı değerlendiren avukatlar, cezanın ödül mahiyetinde olduğunu kaydederek, istinafa götüreceklerini söyledi.