'Çukurova cezaevlerinin tek gündemi tecrit'

TUAD Eşbaşkanı Ebettin Kara, “Tutsakların durumu her geçen gün daha da ciddi bir hal almakta. Çukurova cezaevleri de kanayan kazan halini almıştır” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride tepkiler her yerden gelmeye devam ediyor. Cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerinde de temel gündemi tecrit oluştururken, tutsakların durumu her geçen gün daha da ciddi bir hal alıyor. Yeni oluşturdukları yönetim ile Çukurova bölgesinde bulunan cezaevlerine ilişkin çalışmalarına hız veren TUAD’ın Eşbaşkanı Ebettin Kara ile görüştük.

‘TECRİDİ KIRMAK AMAÇLI EYLEMLER DEVAM EDECEK’

Ağır tecrit politikalarının Çukurova da bulunan cezaevlerinin tek gündemi haline geldiğini ifade eden Kara, “Bölgemizde bulunan cezaevlerinin koşullarını düzeltmek hem de süregelen ağır tecridi kırma amaçlı çok sayıda eylemler gerçekleşti. Cezaevleri yoğun bir şekilde saldırı ve teslim alınmaya çalışılan mekânlar haline geldi. İnsanlık dışı uygulamalar dayatılmakta. Kabul edilmediğinde ise işkence, sürgün ve hücre cezaları uygulanmaktadır. Şu aşamada genel süreç ile birlikte Çukurova cezaevleri de kanayan kazan halini almıştır” şeklinde konuştu.

“Genel anlamda bölgemizde bulunan tüm siyasi tutsaklar bu direnişe katılacaktır” diyen Kara, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

‘DİRENİŞ DALGA DALGA BÜYÜYECEK’

“Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan ağır tecrit politikaları son bulana dek direniş dalga dalga büyüyecektir. Bölgemizde yoğun sürgünler uygulanmaktadır. Başlayan açlık grevlerinin kırılmasına dönük yoğun tempoda gayriahlaki bir yaklaşımı esas alan saldırılar yapılmaktadır. Bu çerçevede siyasi tutsaklar son aile görüşmesinde inançlı ve kararlı olduklarını belirtmişlerdir. Ve mücadelenin tecrit son bulana dek devam edeceğini aktarmışlardır.”

OHAL kalkmış olsa da uygulamalarının cezaevlerinde devam ettiğini belirten Kara, “OHAL kalktı diye propaganda yapan hükümet OHAL’i daha da derinleştirmiş durumda. KHK’ler bunun sadece görünen bir yüzü. OHAL olgusu cezaevlerinde siyasi ve düşünce tutsaklarına karşı daha tutarsız bir biçimde pratik kılınmaktadır. Tutsaklara dönük yapılan saldırı politikalarının altında AKP-MHP faşist yaklaşımı var" dedi. 

‘ÇOK SAYIDA SUÇ İŞLENMEKTE’

“Siyasi tutsaklara uygulanan politikalar kesinlikle ucu açık ve tutarsızdır. İdeolojik yaklaşımlar mevcuttur. Çok sayıda suç işlenmektedir” diyen Kara, bu durumun ailelere de yansıtıldığını ve çıplak arama, ağız arama, elini başına kavuşturarak arama, küfür, hakaret, süngerli oda ve daha onlarca suçun işlendiğini belgeli bir şekilde dosyalarında derlediklerini söyledi. Bu çerçevede cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini gündemde tutarak gözlemci heyetler eşliğinde raporlar tuttuklarını aktaran Kara, İHD ile uyumlu çalışarak bu yaşanan hak ihlallerini deşifre edeceklerini söyledi.

HASTA TUTSAKLAR

TUAD Eşbaşkanı Ebettin Kara, hasta tutsaklara da işaret ederek, şunları kaydetti:

“Bölgede bulunan cezaevlerinde çok sayıda ağır hastalıkları olan tutsaklarımız var. Bu tutsaklarımızın hem tedavileri engellenmekte hem de ilaçları aksatılmakta. Aileleri de aynı şekilde mağdur edilmekte. Yine birçok arkadaşımızın doktor raporunda 'cezaevinde kalamaz' denilmesine rağmen tamamen keyfi uygulamalar çerçevesinde cezaevlerinde tutulmakta. Elimize geçen birçok hasta tutsak raporları ve yapılan söyleşiler var. Baskıcı bir politika izlenerek vicdan yoksunu bir biçimde edilen Hipokrat yeminlerinin içi boşaltılarak yaklaşılmakta. Siyasi bir hesaplaşma zeminine kurban edilmeye çalışılmaktadırlar. Teslim olursan tedavi olursun, olmazsan ölürsün gibi çirkin bir biçimde politika yürütülmektedir."