Çukurova'da haftalık 'siyasi soykırım' bilançosu

Adana, Mersin, Hatay ve Antalya'da son bir hafta içerisinde en az 75 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında öğrenciler ve sanatçılar da var.

ADANA

Adana merkezli İstanbul, Amed, Adıyaman, Bursa ve Batman'da 23 Kasım'dan bu yana üniversite öğrencileri ve HDP üyelerine yönelik yapılan operasyon kapsamında gözaltı sayısı 43'e yükseldi. Gözaltı süreleri bir hafta daha uzatılırken, soruşturma dosyasına ise gizlilik kararı getirildiği öğrenildi. Adana Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan 43 kişinin "PKK'nin üniversite ve gençlik yapılanmasında yer aldığı, örgüte finans sağladığı ve kuryelik yaptığı" iddiasıyla gözaltına alındığı iddia edildi.

Ayrıca çok sayıda kişi hakkında ise gözaltı kararı olduğu belirtilirken, gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri şöyle: Fırat Yapıcı, Vedat Tosun, Nadiye Acer, Dicle Akdeniz, Kasım Doğan, Zübeyde Küçüker, Lokman Baran, Ruken Taş, Hüseyin Kayra Üleç, Songül Bozkurt, Mahmut Gündüz, Uğur Kocaağa, Süleyman Gasır, Fatmagül Kurt, Kübra Tayfur ve Zahide Bilgen.

MERSİN

Mersin Cumhuriyet Savcılığı tarafından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Mersin Şubesi çalışanlarına yönelik operasyonda gözaltına alınanların sayısı da arttı. 24 Kasım'da evlerine yapılan operasyonlarda 11 kişi gözaltına alınırken, 3 kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi. İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan 14 kişinin gözaltı süresi bir hafta uzatıldı, dosyalarına kısıtlılık kararı getirildi.

Gözaltındaki sanatçılara, 2 yıl önce kentte çekilen ve sunuculuğunu Hivda Gökel'in yaptığı "Mekan Sanat Mersin" programının videolarının sorulduğu öğrenildi.

Gözaltındakilerin isimleri şöyle: Arif Adalı (müzik öğretmeni), Seyhan Yıldırım (folklor öğretmeni), Gülistan Turan (müzisyen), Savaş Bozkurt (folklorcu) Fatma Uslu (tiyatrocu), Mehmet Aykut (müzisyen), Selahattin Akın (müzisyen), Songül Eriş (kursiyer), Ümit Sercan Demir, Rüstem Sönmez (tiyatrocu) ve Nursel Akşin, Rojbin (müzisyen), Hebun Yüksekbağ (müsizyen), Hivda Gökel (müzisyen).

Haklarında gözaltı kararı bulunan Şirin Çoban (kursiyer), Adar Bozaner (müzisyen), Cejna Saruhan (müzisyen) ve Songül Dişbudak'ın (kursiyer) yapılan operasyon sırasında evde bulunmadığı öğrenildi.

HATAY

Hatay'ın İskenderun, Antakya ve Dörtyol ilçelerinde 25 Kasım'da yapılan operasyonda gözaltına alınan 10 kişi, İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor. 10 kişinin "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla gözaltına alındıkları ve gözaltı sürelerinin uzatıldığı bildirildi.

Gözaltı alınanların Şehmuz Taşan, Ahmet Barış, Abdullah Oskar, Selahattin Efetürk, Ahmet Özgeyikçi, Mehmet Hantaş, Şiar Beştaş, Ömer Alataş ve ismi öğrenilemeyen iki kişi olduğu öğrenildi.

ANTALYA

Antalya'da 24 Kasım'da Şafak ve Güneş mahallelerinde yapılan ev baskınlarında 8 kişi gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan 8 kişinin dosyasına gizlilik kararı getirildiği ve gözaltı sürelerinin uzatıldığı belirtildi. Gözaltına alınan 8 kişi sosyal medya paylaşımlarıyla "Örgüt propagandası" yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındı.