İBB çalışanlarının direnişi 14. gününde: Dün zalim AKP, bugün zalim CHP var!

İçişleri Bakanı Soylu tarafından hedef gösterildikten sonra İBB yönetimi tarafından cadı avıyla işten atılan işçilerin Saraçhane Parkı’nda başlattığı direnişin 14. gününde kitlesel açıklama yapıldı: “ İBB’de dün zalim AKP vardı, bugün zalim CHP var.”

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından hedef gösterildikten sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi tarafından başlatılan cadı avıyla işten atılan işçilerin Saraçhane Parkı’ndaki direnişinin 14’uncu gününde kitlesel açıklama yapıldı.

HDP Milletvekili Oya Ersoy yanı sıra çok sayıda siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütü temsilcisinin katıldığı açıklamada, İBB yönetimi ve Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, “ Atılan işçileri işe geri al, mobbingi sonlandır, özür dile” çağrısı yapıldı. “İşimizi geri istiyoruz”, “Haksız hukuksuz işten atılan işçilerin yanındayız” yazılı pankartların açıldığı eylemde sık sık, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “ Yaşasın devrimci dayanışma”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

‘EMEĞİN GÜVENCESİZLİĞİ ZEMİNİNDE ORTAKLAŞIYORUZ’

Eylemin açılış konuşmasını yapan atılan İBB çalışanlardan Ramazan Oruç, yaşadıkları hukuksuz süreci anlattı. Süleyman Soylu’nun, “ İBB’de 557 terörist var” çıkışıyla İBB’de işten çıkarmaların başladığını belirten Oruç, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden fişleme dosyalarının geldiğini ve bu dosyalar üzerinden işçilere danışılmadan apar topar işten çıkarmaların yapıldığına dikkat çekti. İBB’ye bu tercihin siyasi olduğu mesajını vermeye çalıştıklarını belirten Oruç, “Ancak bunlar bize hukuki bir zorunluluk olarak anlatılmaya çalışılıyor. Bu emeğin güvencesizleştirilmesi hadisesinin bir uzantısı esasında. Dolayısıyla işten farklı gerekçelerle çıkarılmış olsak da emeğin güvencesizliği zemininde ortaklaşıyoruz ve bu nedenle İBB’de sistematik olarak uygulanan emek sömürüsüne karşı sesimizi yetkililere duyurabilmek için 14 gündür Saraçhane Parkı’nda direniyoruz. Direnişe başlarken üç temel talebimizi dile getirmiştik; yaşanan mağduriyetlerden dolayı özür dilenmesi, işten çıkarılanların koşulsuz şartsız işe iade edilmeleri ve İBB’de çalışmakta olan arkadaşlarımıza iş güvencesi sağlanmasıydı. Bu üç talebimizin karşılanması konusunda ısrarcıyız ve bunda yalnız olmadığımızı da biliyoruz” dedi.

‘SİZ DİYETİ EMEKÇİLERE ÖDETTİNİZ!’

Açılış konuşması ardından söz alan İstanbul KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hatip Şengül, kör ve sağırları oynayan İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na şöyle seslendi: “Siz sistematik mobbinge maruz kaldınız, bunu herkes görüyor. Fakat bu bir gerçek ki, siyasi hesaplaşmalar üzerinden mobbing baskısıyla bu insanları ekmeğinden ettiniz. Bu siyasi bir diyettir. Hedef sizsiniz, siz diyeti emekçilere ödettiniz. Talebimiz bu emekçi arkadaşlarımızın işe iade edilmesidir. Biz ihraçlara, KHK’larla boyun eğmedik; bu arkadaşlarımız da boyun eğmez el açmaz ve direneceğiz, yan yana omuz omuza dayanışma mücadele ile mutlaka kazanacağız” dedi.

YENİ BİR ÜLKE KURULACAKSA…

HDP Milletvekili Oya Ersoy, “ İktidarın 20 yıldır yıktığı bir ülke var ve buna karşı direnenler var her yerde” diyerek sözlerine başladı. Bu iktidarı gönderirken halkın umutlarını sattırmayacaklarını kaydeden Ersoy, “ Eğer yeni bir ülke kurulacaksa, kadınlar özgür olmadan, Kürt halkının eşit hakları verilmeden, üniversiteler özerk olmadan olmaz. Bu 5’li çete ülkeyi sömürmeye devam ederse bu olmaz. O yüzden bizim mücadelemiz hep birlikte eşitlik, özgürlük ve sömürüye karşı hep birlikte direnişin mücadelesidir. Mücadeleniz bizim mücadelemizdir” dedi.

‘DÜN İBB’DE ZALİM AKP, BUGÜN CHP VAR!’

İşçinin Kendi Partisi Genel Başkanı Cemal Bilgin, işçilerin burada zalimlerin zulmüne karşı direndiğini vurgulayarak, “ İşçi arkadaşlarımız işleri geri istiyorlar. Haksızlığın, hukuksuzluğun, bu zulmün son bulmasını istiyorlar” dedi. İBB’yi AKP döneminde taşeron çalışma sistemine karşı verdikleri mücadeleden tanıdıklarını anlatan Bilgin, “ O zaman güvenceli çalışma mücadelesi veriyorduk, sendikalı olmak istiyorduk. Dün zalim AKP vardı, bugün zalim CHP İBB belediyesi var. İkisi de aynı zeminde siyaset yapıyor, ikisi de aynı zeminde işçi düşmanlığına devam ediyor. Dün nasıl ki AKP KHK’larla, ucube genelgelerle akademisyen hocalarımızı, işçileri ve emekçileri ihraç etti; bugün aynı düzenli siyaset yine devam ediyor. İmamoğlu bugün sana ne oluyor da rızkı ve emeği için çalışan işçileri, memurları aynı düzlemde işine son veriyorsun? Niçin işçilerin rızkını çalışıyorsun, ekmeğini gasp ediyorsun?” diye tepki gösterdi.

Teker teker söz alan siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, hukuksuz işten atılan İBB çalışanların haklı mücadelesi yanında sonuna kadar yer alacaklarını vurguladı.

Katılımcı kurumlar: İHD, ÖHD, Cumartesi Anneleri, HDP Emek Komisyonu, HDK, EMEP, TÖP, TİP, Halkevleri, KÖZ, Sol Parti, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, Kaldıraç, İşçi Emekçi Birliği, Emek ve Adalet Platformu, İşçinin Kendi Partisi, KESK İstanbul Şubeler Platformu, HKP.