İBB’den yeni sözleşme dayatması: İşten atma kılıfı

İçişleri Bakanı Soylu’nun hedef aldığı İBB yönetiminin özellikle soruşturma geçirmiş çalışanlara işten çıkarma kılıfı olarak, yeni iki madde eklediği sözleşmeleri eski tarih koyarak imzalatmaya çalıştığı ortaya çıktı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “İBB’de çalışan 557 terörist var” çıkışından kendine pay çıkaran İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetiminin cadı avı sürüyor. Daha önce aralarında Barış Akademisyenlerinin de yer aldığı, iktidarın hedefi olmuş birçok çalışanı işten çıkaran İBB yönetimi, şimdi de iştiraklerinde çalışan personelden özellikle soruşturma ve kovuşturma geçirmiş olanları kılıfına uygun bir şekilde işten çıkarmak için yeni eklediği J ve K maddeleri olan sözleşmeleri eski tarih koyarak imzalattırmaya çalıştığı ortaya çıktı.

CADI AVI HAZIRLIĞI

ANF’nin ulaştığı sözleşmenin eklenen yeni J ve K maddelerinde aynen şu ifadeler yer alıyor:

“J) İşçi, iş akdi imzalandığı sırada hakkında sonuçlanmış (kesinleşmiş) ve/veya devam eden herhangi bir idari/cezai soruşturma, kovuşturma ve yargılama süreci bulunuyorsa bu durumu işverene iş akdinin imzası esnasında bildirdiğini; iş akdinin devam ettiği sürece de hakkında herhangi bir idari/cezai soruşturma, kovuşturma ve yargılama süreci başladığı takdirde bu durumu öğrendiği andan itibaren, işverene yazılı olarak bildireceğini kabul, beyan, taahhüt eder.

K) İşçi iş akdinin 9/j Maddesinde yer alan durumu öğrendiği tarihten itibaren 7 gün içinde İşverene bildirmez ise; İşverenin, 4857 S. İş Kanunu Madde 25/II’ye göre iş akdini feshetme hakkını haiz olduğunu kabul ve beyan eder.”

Böylece İBB bu “eski tarihli” yeni sözleşmeyle soruşturma geçirmiş personelini hiçbir yükümlülük üstlenmeden işten çıkarabilecek.

ESKİ TARİHLE YENİ SÖZLEŞME

İsminin gizli kalmasını isteyen bir belediye çalışanı, müfettişlerin yaptığı iç soruşturma sonrası İBB yönetiminin, Barış Akademisyeni olduğu ve Türkiye’yi demokratikleştirmeye çalıştığı için daha önce soruşturma veya kovuşturma geçirmiş personele yeniden bir sözleşme imzalatarak kendisini temize çekmeye çalıştığına işaret etti. İki madde eklenmiş bu yeni sözleşmeyi eski tarihli göstererek imzalattırmaya çalıştıklarına dikkat çeken çalışan, “İşe girdiğim tarihi koyarak bu yeni sözleşmeyi imzalamam isteniyor. Bu sözleşme imzalandığı takdirde bütün yükümlülükler işçiye yükleniyor ve böylece İBB’nin özellikle soruşturma geçirmiş olanları rahatça işten çıkarma imkanı doğuyor” dedi. Muhtemelen ellerinde 400 kişilik bir liste olduğuna işaret eden çalışan, bütün iştiraklerde, “dosyanız eksik” denilerek tekrar sözleşme imzalattırılmaya çalışıldığını belirtti. Bundan bir yıl önce iştiraklerde çalışanlara kişisel verilerine ulaşabilmek için işten çıkarma tehdidiyle bir belge imzalatılmak istendiğini anlatan çalışan, bunun personel tarafından kabul edilmediğini ve şimdi de bu yöntemin denendiğini söyledi. Kod 42 maddesiyle işçinin eksik beyan verdiği gerekçe gösterilerek istedikleri iş akitlerini rahatça feshetmeyi amaçladıklarını belirten çalışan, “Her yerde katılımcı belediyecilik diye slogan atan Ekrem İmamoğlu demokratik bir ülke için mücadele eden işçileri açlık ile sınamak istiyor” dedi.