İBB’nin ulaşım zammına protesto: Yeter artık!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ulaşıma yapılan yüzde 35’lik zam arka arkaya protesto edildi. Halkevleri ve TKH'nin çağrısıyla Mecidiyeköy Metrobüs durağında gerçekleşen eylemlerde “Ulaşım haktır zamlar derhal geri alınsın” uyarısı yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ( İBB) tarafından ulaşıma yapılan yüzde 35 zamma karşı tepkiler çığ gibi büyüyor. Halkevleri ve TKH üyeleri çağrısıyla Mecidiyeköy Metrobüs durağında ark arkaya protesto düzenleyen İstanbullular, elektrikten doğalgaza ulaşma kadar peş peşe yapılan zamlara “Yeter artık” dedi.

‘BU ZAM HALKIN NASIL YAŞADIĞINI BİLMEYENLERİN KÂR MANTIĞI !’

Mecidiyeköy Metrobüs durağında ilk protesto eylemi Halkevleri üyeleri tarafından yapıldı. Polis ablukası altında gerçekleşen eyleme, çok sayıda kişi destek verdi. Eylemde, “Ulaşım kamusal bir haktır! Kâr-zarar hesabı yapılmaz. Zamlar geri alınsın” yazılı pankart ile “Ulaşım haktır zamlar geri alınsın” dövizleri taşındı.

Sık sık, “Ulaşım zamları geri alınsın”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz” sloganlarının atan kitle adına açıklamayı okuyan Halkevleri Sarıyer ilçe Başkanı Hülya Sapaz, İstanbul halkının nasıl yaşadığını ve ne zorluklarla geçindiğini bilmeyenlerin bir kez daha bir kamu hizmetini, temel bir hakkı kâr mantığına göre fahiş oranda arttırdığı tepkisinde bulundu.

İBB’nin zamma gerekçesi olarak akaryakıt ve diğer giderlerin artmasını gösterdiğini belirten Sapaz, “Böyle bir gerekçeyle halkın yaşamını daha da zorlaştırmaya hakkınız var mı? Akaryakıt, doğalgaz, elektrik, su zamlarına yeni vergiler, gıda fiyatlarındaki artış... Halk bunları bilmiyor mu? Yaşamıyor mu?” dedi.

İBB’nin seçim öncesi en çok vaatte bulunduğu ulaşım konusunda kâr -zarar hesabı yaparak zam yaptığını söyleyen Sapaz, “su ve ulaşım gibi iki temel hakta kar zarar hesabı yapılmayacağını” vurguladı. Sapaz, bu zamları kabul etmediklerini ve derhal geri çekilmesini istediklerini kaydetti.

‘EMEKÇİLERİN CEBİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN !’

Halkevleri’nden sonra Metrobüs Mecidiyeköy durağında bir araya gelen Türkiye Komünist Hareketi (TKH) İstanbul İl Örgütü üyeleri de ulaşım zamlarının derhal geri çekilmesini istedi. Çok sayıda emekçinin katıldığı eylemde, “ Emekçilerin cebinden çekin elinizi” yazılı pankart ile dövizler taşındı. Sık sık, “Ulaşım haktır satın alınamaz”, “ Sömürüye karşı insanca yaşam”, “ Yağma yok sosyalizm var” sloganlarının atıldığı eylemde açıklama TKH İstanbul Komitesi üyesi Onur Ünal tarafından okundu.

‘İBB AKP’Yİ ARATMIYOR !’

İBB tarafından alınan zam kararına tepki gösteren Ünal, “sermaye iktidarı tarafından asgari ücrete yüzde 15, emekli maaşlarına yüzde 6 artış yapıldığı bir dönemde zamlar ile beli bükülen, her geçen gün sırtına yeni vergiler yüklenen emekçilere bu kez de İBB tarafından yüzde 35’lik bir ulaşım zammının reva görülmesinin kabul edilemez” olduğunu vurguladı.

İBB yönetimin, bu zamlarla AKP’yi aratmadığı tepkisinde bulunan Ünal, şunları ifade etti: “Gelinen nokta riyakarlığın boyutlarını göstermek için oldukça manidardır. AKP iktidarı açısından emekçilerin yaşamlarının hiçbir önem taşımadığı bugüne kadar yapılan zamlarla ve her gün getirilen yeni vergilerle ayyuka çıkmıştır. Ülkemizin ekonomik krizle cebelleştiği bu dönemde, krizin faturasının emekçilere kesildiği çok net bir şekilde görünür olmuştur. Aç yatan halkımıza reva görülen bir diğer şey tabir-i caizse soğukta donmaktır. İşte sermaye iktidarı ve onun temsilcisi AKP’nin zihniyeti budur. Tüm bu bahsettiklerimizin üzerine İBB’nin ulaşıma yaptığı zamlar tuz biber ekmiştir. ’İstanbul’da ulaşım sorununu çözeceğiz ve hatta ucuzlatacağız’ diyerek İBB yönetimine gelenlerin attığı bu adımın emekçilerin cebine göz diken anlayıştan bir farkı bulunmamaktadır. “

İBB tarafından yapılan ulaşım zamlarını kabul etmediklerini vurgulayan Ünal, ulaşım zamlarının geri alınması çağrısında bulunarak, “Geçmişte AKP’li İBB yönetimine ve ulaşım zamlarına karşı nasıl mücadele ettiyse bugün de emekçi halkımızın çıkarları adına mücadele edeceğiz” dedi.