İdlib savaşı yaklaşıyor

Batılı güçlerin uyarı ve tehditlerine rağmen Rusya ve İran desteğindeki Suriye hükümeti İdlib savaşına hazırlanıyor. Karşı tarafta da onbinlerce üyesi olan gruplar var. İdlib, son büyük savaş olarak değerlendiriliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov geçen hafta İdlib'i 'çıban' olarak tanımladı ve "Umarız batılı güçler bölgenin terörden temizlenmesini engellemeye kalkışmaz" dedi. Bu ifadeler, İdlib’e yönelik operasyonu her an başlayabileceği şeklinde yorumlandı.

RUSYA AKDENİZ’DE İLK TATBİKATINI BAŞLATTI

Rusya paralel olarak Sovyetler Birliği’nden bu yana Akdeniz’deki ilk askeri tatbikatlarını 1 Eylül’de başlattı. Tatbikat, 8 Eylül’e kadar sürecek. Rusya Deniz Donanması komutanı Vladimir Krolov, “Rusya deniz ve hava kuvvetlerinin bir kontenjanı 1-8 Eylül arasında, Rusya modern tarihinin Akdeniz’deki ilk tatbikatını organize edecek” dedi.

Rusya ve Suriye hükümetinden İdlib operasyonuna ilişkin sinyaller son günlerde arttı. ABD, Fransa ve İngiltere’nin başını çektiği Batılı güçler, “insani felaket” uyarılarında bulunurken, kimyasal kullanılması halinde sert yanıt verecekleri konusunda tehdit etti. Rusya’ya göre, İdlib’deki çeteler Batılı müdahalesini tetiklemek için kimyasal saldırı yaparak provokasyon yaratmayı amaçlıyor.

MUALLİM: İDLİB’İ ÖZGÜRLEŞTİRMEKTE KARARLIYIZ

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, 30 Ağustos’ta yaptığı bir açıklamada Şam yönetiminin “ABD, Fransa ve İngiltere üçlüsünün saldırı tehditlerine rağmen Suriye toprağı (İdlib’i) özgürleştirmeye kararlı” olduğunu söyledi.

Batılı kaynaklar, İdlib operasyonu gerçekleşirse, Suriye savaşının son büyük savaşlarından biri olmakla birlikte, en ölümcül savaşlarından biri olacağını savunuyor.

İdlib içerisinde ve çevresindeki askeri güç yoğunlaşması, savaşın şiddetli olabileceğine işaret ederken, bunların ne kadarının teslim olacağı, Türk devletinin yaptığı pazarlıklar da savaşın nasıl bir seyir izleyeceğinde etkili olacak.

TAHRİR EL ŞAM’IN 25 BİN ÜYESİ VAR

İdlib büyük çoğunlukla Tahrir El Şam’ın elinde bulunuyor. Bu grup El Kaide’ye bağlı eski El Nusra tarafından kuruldu ve başında Ebu Muhammed El Culani bulunuyor. Çeşitli kaynaklara göre bu grubun 25 bin üyesi var. Vilayetin merkezi şehri İdlib dahil olmak üzere yarısından fazlası, Tahrir El Şam’ın kontrolünde bulunuyor.

Bölgede çok sayıda başka grup da var. Tümü, bir şekilde El Nusra ve DAİŞ çeteleri ile ilişki kuran ve çoğunlukla Türk devletinin desteğine olan gruplardan oluşuyor. Sözkonusu gruplar, Ankara’nın girişimiyle 10 Ağustos günü Ulusal Kurtuluş Cephesi bünyesine bir araya geldiler. İdlib’deki çete gruplarının tankları, topçuları ve onlarca silahlı dronu var. Temmuz ayı başından bu yana İdlib’den komşu Lazkiye vilayetindeki Hmeimim Rus hava üssüne 45’den fazla saldırı gerçekleşti.

150 BİN SİLAHLI KİŞİ BİRBİRİYLE ÇATIŞACAK

Fransız RFI radyosuna göre İdlib’de 70 bin silahlı kişi var. Suriye ordusu ise buna karşı Cumhuriyet Muhafızlarına bağlı bir tümen ve Dicle Güçlerini harekete geçirdi. Dicle Güçleri’nin başında şimdiye kadarki savaşları kazanan Suheyl el Hasan bulunuyor. Diğer bir ifadeyle, İdlib’de yaklaşık 150 bin kişi birbiriyle çatışacak.

Bunlara bölgede faaliyet halinde olan onlarca Rus askerini de eklemek gerekiyor. Savaşın beklendiği bu bölgede Türkiye’nin 12 gözlem noktası ve resmi rakamlara göre 1.300 askeri var. Bu açıdan son derece karmaşık bir savaş olarak ele alınıyor.

RUS TATBİKATI BATILI SALDIRILARI ENGELLEMEK İÇİN Mİ?

Rusya’nın Akdeniz’deki tatbikatı da bu operasyon ile ilişkilendiriliyor. Resmi olarak, tatbikatın hava ve denizaltı saldırıları ile mayınlara karşı yapıldığı belirtiliyor. Ancak Rusya’nın ABD büyükelçisinin kısa bir süre önce ABD’yi Suriye’ye yönelik “temelsiz ve illegal yeni bir saldırıda bulunmaması” yönündeki tavsiyesi ile bu tatbikat arasında bağlantı kuruluyor. Perşembe günü Sergey Lavrov da Batıları “ateşle oynamamaya” çağırmıştı.

SURİYE GÜÇLERİ SİVİLLER İÇİN BİR KORİDOR AÇTI

Suriye uçaklarının bıraktığı bildirilerde bölge sakinlerinden silahlı grupların mevzilerinden uzak durmaları ve hükümet birlikleri ile işbirliği yapmaları istendi. Hükümet birlikleri ayrıca vilayetin güney doğusunda bir sivillerin kaçması için bir koridor açtı. Rusya askeri polisinin gözetimindeki bu koridordan, çocuk ve kadınların aralarında olduğu 15 bin dolayında kişinin geçtiği bildirildi. Mevcut durumda tüm işaretler İdlib savaşının yaklaşmakta olduğunu gösteriyor.