İHD: 16 Mart 'Kürt Soykırımı Günü' olmalı

İHD, Halepçe Katliamı'nın yapıldığı 16 Mart'ın 'Kürt Soykırımı Günü' ilan edilmesini istedi. Dernek, Kürtlere dönük soykırımcı tehditlerin sürdüğüne dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Halepçe Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

"16 Mart: Kürt Soykırımı Anma Günü Kabul Edilsin, Kürtlere Yönelik Her Türlü Saldırılar Durdurulsun" başlıklı açıklamada, "16 Mart 1988 günü başlatılan ve 3 gün süren hava saldırılarında ise özellikle Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Halepçe kasabası ve civarı kimyasal silahlarla bombalanmış ve bu saldırıda 12 bin kişi yaşamını yitirmiştir" denildi.

'KÜRTLERE DÖNÜK TEHDİT SÜRÜYOR'

Halepçe’nin acısı dinmemişken IŞİD/DAİŞ isimli çete yapılanması tarafından Ağustos 2014’te Irak’ın Şengal Bölgesi’nde bulunan Êzidî Kürtlere yönelik soykırım saldırısı yapıldığına da dikkat çekilen açıklamada, "Kürt halkı kendi savunmasını geliştirerek kendisine yönelik soykırım tehditlerini bertaraf etmiştir. Ancak Kürtlere yönelik tehditler devam etmektedir" diye kaydedildi.

Açıklamada, "İHD, Türkiye’de Halepçe Katliamı’nın anma günü olarak bilinen 16 Mart gününü 'Kürt Soykırımı Günü' olarak tanıma kararı almış ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu soykırımı tanımasını talep etmektedir" denildi.

İKTİDAR VE AVRUPA'YA ÇAĞRI

İHD, açıklamasının sonunda da şöyle dedi: "Türkiye siyasi iktidarını Kürt sorununu siyasi yollarla barışçıl yöntemler kullanarak çözmeye davet ediyoruz. BM ve Avrupa Konseyi’ne de devam eden silahlı çatışmaları ve savaşı sona erdirecek tutarlı politikalar uygulamaya çağırıyoruz."