İHD: Aysel Koç sistematik hak ihlaline uğradı

İHD Hapishaneler Komisyonu, cezaevinde yaşamına son verdiği ileri sürülen MKP-HKO savaşçısı Aysel Koç’un, sistematik hak ihlaline maruz kaldığını açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Hapishaneler Komisyonu, cezaevinde yaşamına son verdiği ileri sürülen MKP-HKO savaşçısı Aysel Koç’un ölümüne ilişkin basın toplantısı düzenledi. İHD Ankara Şubesi'nde düzenlenen toplantıda Koç'un ailesi, cezaevi arkadaşları ve cezaevi yönetiminden alınan bilgiler ışığında hazırlanan açıklama okundu. Avukat Ömer Faruk Yazmacı, ailenin kendilerine, Koç’un bir süredir tek başına tutulduğu, epilepsi hastası olduğu, cezaevinde birçok hak ihlaline maruz kaldığı, babası ile yaptığı telefon görüşmesinde “Beni buradan sağ çıkartmayacaklar” dediği bilgilerini aldıklarını belirtti.

TECRİTTEYDİ VE HAK İHLALİNE UĞRUYORDU

Koç’un sık sık epilepsi krizi geçirmesinden dolayı bir başka cezaevine naklinin yapılması ve tedavi edilmesi için arkadaşlarının idareye başvurduklarını aktaran Yazmacı, şunları aktardı: "Arkadaşları ayrıca Koç’un bir defasında dilini yuttuğunu, koğuşta kalan diğer 3 kişinin zor durumda kaldığını, hiçbir görevlinin gelmediğini, bu nedenle bir tutuklunun elini Aysel’in ağzına sokarak hayatını kurtardığını, Aysel’in 6 ay boyunca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan mahkumların yan koğuşunda tek başına kaldığını, tek başına kalırken üç kez epilepsi krizi geçirdiğini, bir kez epilepsi krizi sırasında elindeki bardağın kırıldığını ve kırılan bardaktaki camların üzerinde titreyerek kriz geçirdiğini ve yaralandığını, ölmeden önce de 25 Şubat’tan sonra 7 gündür tek başına bir koğuşta kaldığını anlatmışlardır.”
Yazmacı, Koç’un sistematik olarak hak ihlaline maruz kaldığını kaydetti, "Derhal soruşturma başlatılmalı" dedi.