İHD'den siyasi soykırım operasyonlarına tepki

İHD, bugünkü siyasi soykırım operasyonlarına tepki göstererek, 2016'daki basın açıklamasının bahane edildiğine dikkat çekti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında, bu sabah birçok kentte siyasi soykırım operasyonu düzenlendi. Aralarında siyasetçi, gazeteci ve insan haklarını savunucularının da olduğu birçok kişi gözaltına alındı.
Gözaltılara tepki gösteren İnsan Hakları Derneği (İHD), Ankara Şube Başkanları Fatin Kanat’ın da gözaltına alındığına dikkat çekti.

'2016'DAKİ BASIN AÇIKLAMASI BAHANE EDİLİYOR'

Açıklamada şunlar ifade edildi:
"Soruşturmanın gizliliği ileri sürülerek gözaltına gerekçe yapılan olayla ilgili bilgi verilmemiş, sadece savcılık soruşturma numarası ve soruşturmanın yasa dışı örgüt üyeliği kapsamında olduğu belirtilmiştir. Ankara’da uzun zamandan beri benzer soruşturmalar yapılmaktadır. Daha önce yapılan bu soruşturmalara baktığımızda 12 Şubat 2016 günü Ankara Sakarya Caddesi'nde gerçekleştirilen ve kamuoyunda Beyaz Bayrak olarak bilinen basın açıklaması ile ilgili olduğu görülmektedir. O tarihte başta Cizre olmak üzere çok sayıda ilçede sokağa çıkma yasakları devam etmekte ve çok sayıda sivil yaşamları tehlikede olduğu için yardım çağrıları yapmakta idi. Bu açıklamaya katılan kişiler ise sivillerin yardım çığlığının duyulması için duyarlılık çağrısı yapmışlardır.
Bu basın açıklaması bahane edilerek bugüne kadar 100’ün üzerinde insan ile ilgili farklı tarihlerde farklı soruşturma numaraları verilerek benzer soruşturmalar yürütüldü.
Siyasi iktidarı BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’ne uymaya davet ediyor, Fatin Kanat ve diğer gözaltına alınanların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”