İHD: Gardiyanlar çocuk tutsağı boğmaya çalıştı

İHD, Amed'de çocuk tutsak F.T'nin fiziksel saldırıya uğradığını açıkladı. Çocuğu boğmaya çalışan gardiyanların hâlâ 'görevde' olduğunu belirten İHD, suç duyurusunda bulundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi Cezaevi Komisyonu, Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumu'nda 16 yaşında F.T. isimli çocuğun, bir infaz koruma memurunun fiziksel saldırısına uğradığına ilişkin yapılan bir başvuru üzerine açıklama yaptı.

'BOĞMAYA ÇALIŞTILAR'

Söz konusu bilgiyi araştırdığını ve çocuk tutsakla görüştüğünü açıklayan İHD, şunları kaydetti:

"Çocuk mahpus F.T., 1 Kasım günü kitap okuduğu sırada H. isimli ve alkollü olduğunu belirttiği infaz koruma memurunun kendisini boğazını sıkmak suretiyle boğmaya çalıştığını ve tehdit ettiğini tarafımıza beyan etmiştir. Çocuk mahpus F.T., yaşadığı durumu arkadaşlarına anlattığını, yine cezaevi müdürüne de anlatarak şikayette bulunduğunu ve darp raporu aldığını tarafımıza beyan etmiştir.

İnfaz koruma memurunun bu olay yaşanmasına rağmen hala görevine devam ettiği bilgisine ulaştık. 

Cezaevi Komisyonu Üyelerimiz, Cezaevi Müdürü ve Cezaevi Savcısı ile ayrıca birer görüşme gerçekleştirmeyi planlamaktadır."

'İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELEDE BULUNULDU'

Açıklamada, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı/Cezaevi Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu bilgisi de verildi. Suç duyurusu dilekçesinde ise şunlar ifade edildi:

“Başvurucu çocuk mahpus F.T.’ın beyanları esas alındığında özetle kurum personelinin mahpusa yönelik hem fiziki hem de psikolojik olarak işkence ve kötü muamelede bulunduğu görülmektedir. İnsanlığa karşı İşlenmiş suçlar arasında sayılan işkence fiilinin, hem ağırlığı hem de fiilin şu anda görevine devam eden bir infaz koruma memuru tarafından işlendiği iddiası nedeni ile titizlikle incelenmesi ve varsa delillerin ivedilikle toplanması gerekmektedir.

Başvurucunun belirtmiş olduğu iddialarının araştırılması için Mağdur çocuğun vücudundaki işkence izleri henüz tam olarak kaybolmadan ivedi bir şekilde Adli Tıp Kurumu aracılığı ile tespit edilmelidir.

1.Derhal Cumhuriyet Savcısı eşliğinde olay yerinde bir olay yeri incelemesi yapılıp mağdurların/görgü tanıklarının beyanlarının alınması

2.Olay yerini gören kamera kayıtlarının tespiti yapılıp görüntülerinin muhafaza altına alınmasını

3.Mağdur çocuğun ivedi bir şekilde Tam teşekküllü Devlet Hastanesine sevkinin sağlanarak tedavilerinin yapılıp rapor aldırılması

4.Tespit edilecek şahıslar hakkında soruşturma işlemlerinin başlanılarak kamu davası açılmasını İvedi bir şekilde talep ediyoruz.

5.Hangi işlemlerin yapıldığı ile ilgili derneğimize bilgi verilmesini talep ederiz.”