Hasta tutsaklar için buluştular: Durumları ağır!-YENİLENDİ

İstanbul ve Ankara'da, hasta tutsaklar Veysel Avunan ile Ramazan Kıran’ın durumlarına dikkat çekildi, "Hemen bırakılmalılar" denildi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenlediği F oturumlarının 407’ncisini gerçekleştirdi. İHD binası önünde, polis ablukası altında yapılan eyleme, çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

'İLHAN GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜME GÖNDERİLDİ'

Bu haftaki açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Tacettin, konuşmasına, tedavi gördüğü hastanede dün yaşamını yitiren hasta tutsak 74 yaşındaki Nebi İlhan'ı anarak başladı. Tutuklanmadan önce ağır kalp hastası olan İlhan’ın hapishanede kanser hastalığına yakalandığını belirten Tacettin, buna rağmen infaz ertelemesi yapılmadığını ve göz göre göre ölüme gönderildiğini vurguladı.
Tacettin, ring aracı eziyeti, geç tedavi ve kelepçeli muayene dayatmasıyla tam bir işkenceye dönüşen sevkler nedeniyle hasta tutsakların hastaneye gitmek istemediğini belirtti.

'BAYILANA KADAR TEDAVİ BAŞLAMADI'

Veysel Avunan'ın durumuna değinen Tacettin, Avunan’ın 15 Eylül 2017'den beri tutulu bulunduğu Bingöl T Tipi hapishanesinde zatürre, verem ve sonrasında menenjit hastalığına yakalandığını aktardı. Tacettin, tedavi için gönderildiği Elazığ T Tipi Hapishanesi’ne bayılana kadar gerekli tedavisinin başlanmadığına dikkat çekti.
Tacettin, doktorun Avunan’ın 12 ay hastanede tedavi görmesi gerektiğine dair rapor vermesine rağmen yoğun bakımdan çıkar çıkmaz tekrar hapishaneye gönderildiğini belirtti.

'ARKADAŞLARININ SIRTINDA TUVALETE GİDİYOR!'

Tacettin, ziyarete giden kız kardeşinin beyanlarını şöyle paylaştı: "Açık görüşe gittik, o hafta ağabeyim iyiydi. İkinci açık görüşte yürüyemiyor, ayaklarını basamıyordu, kollarından tutarak arkadaşları getirmişti. Arkadaşları sırtlarına alıp alt kata tuvalete, yemeğe götürüp getiriyorlar. Şimdi tekrar Elazığ'a götürdüler, bir aydır orada.”
Tacettin, Meclis İnsan Hakları Komisyonu olarak Elazığ ve Amed'deki hapishaneleri ziyaret eden HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun karşılaştığı manzara karşısında tüylerinin ürperdiğini ifade ettiğini belirtti.
Tacettin, Veysel Avunan şahsında hasta tutsaklarının derhal serbest bırakılmasını istedi.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 279’uncu haftasında Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Ramazan Kıran’ın sağlık durumuna dikkati çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, hasta tutsak Kıran’ın Adana’da yaşayan annesinin yüzde 98 engelli ve yatalak olduğu, bundan kaynaklı Bolu’da cezaevinde bulunan oğlunu ziyaret etme imkanın bulunmadığını belirtti.
Kıran’ın tek isteğinin ölmeden önce annesini görmek olduğunu belirten Çevirmen, Kıran’ın birçok kez ailesinin yaşadığı Adana ve çevresinde bulunan bir cezaevine nakledilme talebinde bulunduğunu ancak Adalet Bakanlığı’nın olumlu cevap vermediğini söyledi.
Hasta tutuklu Kıran’ın beyninde araknoid kist olduğunu aktaran Çevirmen, “Ankara Sincan Cezaevi’nde bulunduğu dönemde doktorlar tarafından 6 ayda bir MR çekilerek kistin büyüyüp büyümediğininin takip edilmesinin gerektiği belirtilmiştir. Ankara’da iken 2016 yılında bir defa hastaneye gitmiştir. Bolu’da doktora bu bilgiyi aktarmış ancak doktor ‘gerek yok’ demiştir. Şu an bu kiste dair durumunun ne olduğunu bilmemektedir. Zaman zaman bundan dolayı sabahları baş ağrıları ile uyandığını aktarmıştır” dedi.
Kıran’ın, bel ve boyunda fıtık, kronik çoklu ülser, reflü, hemoroid, sinüzit, romatizma gibi rahatsızlıklarını sıralayan Çevirmen, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 8’inci maddesi çiğnenmektedir ve bu hak mağduriyeti ortadan kaldırılmalıdır” şeklinde konuştu.