İHD: Hasta tutsakların durumu ağır

İHD İstanbul ve İzmir şubeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çekti, koronavirüs nedeniyle ailelerin büyük endişe taşıdığını belirtti.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, 424’üncü haftasına ulaşan F Oturumu eylemi ile hasta tutsakların durumuna dikkat çekmeyi sürdürdü. Eylem koronovirüs (Kovid-19) salgın nedeniyle bu hafta da komisyonun sosyal medya hesapları üzerinden yapıldı. Komisyon üyesi Hatice Onaran tarafından yapılan açıklamada, ağır hasta tutsak İsmail Yılmaz’ın durumuna dikkat çekildi.
Onaran, ezaevlerinde “karantina uygulamaları” olarak, aile ziyaretleri başta olmak üzere birçok kısıtlamanın getirildiği ve hak gasplarına neden olacak birçok çalışmanın hayata geçirildiğine dikkat çekti.
Onaran, “28 Nisan tarihindeki açıklamasında 4 hapishanede ve 120 mahpusa korona tanısı konduğunu belirten Bakanlık, ailelerin endişe ve kaygı dolu bekleyişini daha da çoğaltmıştır.  Özellikle politik mahpuslara karşı düşmanca yaklaşımların arttığı; temizlik, hijyen ve önlem açısından gerekenlerin yapılmadığı şikayetlerinin yanı sıra hücre ve odalar kapasitesinin çok üzerinde mahpus sayısına sahip olmaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Onaran, 2004 yılında tutuklandıktan sonra ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen 67 yaşındaki Yılmaz’ın şu anda Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde kaldığını belirtti. 28 Nisan’da beyin kanaması geçiren Yılmaz’ın hastaneye kaldırılıp bir gün sonra ameliyat edildiğini aktaran Onaran, şu bilgileri paylaştı: “Doktorlar bu kanamanın, kafasına aldığı ağır bir darbe sonucu veya tansiyondan kaynaklı olabileceğini belirtmişlerdir. Günlük yaşamında unutkanlık ve buna bağlı sorunlar yaşadığı için bir süredir başka mahpuslarla birlikte kalmaktadır. Yapılan ameliyatla kafasına bir diren takıldığı, böylece biriken kanın boşaltılmaya çalışıldığı belirtilen İsmail Yılmaz’ın birçok kronik hastalığı mevcuttur. Kalp yetmezliği, kalp ritmi bozukluğu, tansiyon, prostat, göz sorunları vb. Kendisine bakamayacak durumda olan ve ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan mahpusun hapishane koşullarında kalmaya zorlanması işkencedir, insanlık suçudur.”

İZMİR
İzmir’de de İHD üyeleri, “Hasta tutuklulara özgürlük” sloganıyla her hafta Sümerbank önünde yaptıkları basın açıklamasını koronavirüs salgını nedeniyle yine internet üzerinden gerçekleştirdi.
Bu haftaki açıklamada hasta tutsak Hüseyin Sarı’nın durumuna dikkat çekildi. İHD Şube yönetici Ahmet Çiçek tarafından yapılan açıklamada, birçok hasta hasta tutsağın cezaevinde kalamaz raporuna rağmen hâlâ cezaevlerinde tutulduğu, bunun işkence olduğu kaydedildi.
Durumuna dikkat çektikleri hasta tutuklu Hüseyin Sarı’nın (62) 1994 yılında bu yana cezaevinde bulunduğunu ve İHD’nin ağır hasta tutuklu listesinde yer aldığını söyleyen Çiçek, Manisa-Akhisar T Tipi Cezaevi’nde kalan Sarı’nın kalp, parkinson, omurilik eğrilmesi, eklem hastalıkları, boyun düzleşmesi, kas zayıflığı, diskler arasında daralma, hipertroit modüler guatr rahatsızlığı, astım, sematorfrom bozuklukları, depresyon, bağırsak- mide ülseri, alerji hastalıkları, reflü, ödem, hipertansiyon gibi çoklu hastalıklarının bulunduğunu paylaştı.