İHD uyardı: Tutsak Balaban'ın yaşamı tehlikede!

Tekirdağ'da Kürt tutsak Mehmet Balaban, işkence görüyor. İHD, Balaban'ın yaşamının tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Cezaevi’nde Kürt olduğu gerekçesiyle cezaevi idaresi ve adli tutuklularca kötü muamele, darp ve hakarete maruz bırakıldığı için ağzını dikerek 31 Ocak'tan beri açlık grevinde olan Mehmet Balaban’ın durumuna dikkat çekti. Şube binasında düzenlenen toplantıya, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesleri, ve Balaban’ın ablası Habibe Balaban ve çok sayıda kişi katıldı. Salona “Mehmet Balaban’a uygulanan ırkçılığa ve işkenceye son” pankartı asıldı.

‘KÜRT KİMLİĞİ NEDENİYLE YAŞAMI TEHDİT ALTINDA'

Toplantı öncesi kısa bir konuşma yapan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acetin, “Mehmet Balaban Kürt olduğu için ırkçı temelde yaklaşan gardiyanların ve oradaki idari heyetin saldırısına uğramıştır. Dolayısıyla yaşamı da tehdit altında bulunmaktadır” dedi.  
Mehmet Balaban’ın ablası Habibe Balaban da 3 Eylül Salı günü cezaevinde kardeşiyle yaptığı görüşmede edindiği izlenimleri aktardı. Balaban, “20 gardiyan üzerine saldırmış. İşkence yapmışlar kardeşime. Sebebi özellikle Kürt olması, kendisini ezdirmemesinden kaynaklıdır. Diğer mahkumlara yapılan işkencelere de hep karşı gelen biridir kendisi. Hatta bir arkadaşının elektrik faturasını ödediği için de cezaevi personeli tarafından darp edilmişti” diye konuştu.
ÖHD üyesi Fırat Vural ise "Biz görüşmeye gittiğimizde hapishane idaresi bizimle görüşmüyor" dedi.

'IŞİD'LİLER DE KOĞUŞTA'

Kendisinin de en son 13 Eylül de Balaban’ın görmeye gittiğini belirten Vural, “Koğuşlarda IŞİD sempatizanı tutukluların da bulunduğunu söyledi" diye aktardı.
Vural, Tekirdağ 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde keyfi uygulamaların devam ettiğini belirterek,“Ablası Habibe Balaban dahi kardeşinin görüşüne gidemiyor. Ablası aynı zamanda onun vasisidir. Vasiyi ancak mahkeme kararı yasaklar. Bir iletişim cezasıyla vasi engellenemez. Bu tamamen keyfi bir uygulamadır” diye belirtti.