İmralı'da yeni yasak ve AYM'ye başvuru

İmralı Cezaevi'nde 3 aylık aile görüş yasağı getirildi. Avukatlar, AYM'ye başvurdu. Ancak avukatların dosya örneği alması engellenerek, Öcalan için başvuru yapılması engellendi.

İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım'a yeni aile görüş yasağı getirildi.

ÖCALAN İÇİN İTİRAZ SÜRESİNİN DOLDUĞU BELİRTİLDİ

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Bursa İnfaz Hakimliği ve Disiplin Kurulu Kararı ile “5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunda” yer alan “Hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar” gerekçe göstererek 3 aylık yasak kararı alındı. Ailelerin 16 Ağustos'ta görüşme için yapmış oldukları başvuruya verilen ret yanıtında kararı öğrenen Asrın Hukuk Bürosu avukatları, karara itiraz etmek için dosyanın kendilerine verilmesini talep etti. Ancak hakimlik, Öcalan için itiraz süresinin dolduğunu, diğer 3 tutuklunun yapmış oldukları itirazın ise reddedildiğini ifade etti. Diğer 3 tutuklunun Bursa 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapmış oldukları başvurunun da reddedildiğini belirten hakimlik, kararın 9 Ağustos'ta kesinleştiğini söyledi.

'BÜTÜN HAKLARI ÇİĞNENİYOR'

İnfaz Hakimliği'nin kararına karşı dosyanın kendilerine verilmediğini belirten avukatlar, 4 Eylül'de Bursa 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etti. Mahkeme, başvuruya ilişkin henüz bir karar vermezken, avukatlar 9 Eylül'de bireysel başvuru süresinin dolması nedeniyle Aktaş, Konar ve Yıldırım için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru yaptı.
Av. Turgut, müvekkillerinin görüş hakkının yanı sıra telefon hakkı gibi pek çok haklarının da çiğnendiğini söyledi.
Verilen kararlarının içeriğinin de kendileri ile paylaşılmadığını ifade eden Av. Turgut, “Dosyalar bizden adeta kaçırıldı. Birçok başvuruyu Anayasa Mahkemesine taşımak zorunda kaldık” dedi.

‘ÖRNEK ALMAMIZ ENGELLENEREK ÖNÜNE GEÇİLDİ'

Av. Turgut, dosyadan örnek almalarının da engellendiğini vurgulayarak, "Müvekkillere gelen kısa yanıt, 'disiplin ve infaz yasası gereği hükümlülere getirilen bazı kısıtlamalardan kaynaklı' denilmiş. Müvekkillerin ailelerinin başvuruları reddedildi. 3 aylık bir yasak öngörülüyor. Önce Bursa İnfaz Hakimliğine başvurduk, içeriğini bilmememize rağmen disiplin kurulu kararına itiraz ettik. Aynı zamanda dosyanın bir örneğinin tarafımıza verilmesini talep ettik. Bursa İnfaz Hakimliği Öcalan açısından sürenin dolduğunu ve dosyanın kesinleştiğini belirtti. Dolayısıyla süre geçtiğinden müvekkilimiz Öcalan için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapmak mümkün olmadı. Dosyadan örnek almamız engellenerek bunun önüne geçilmeye çalışıldı. Diğer müvekkiller için Anayasa Mahkemesine başvuru yaptık” diye konuştu.