İmralı tecridi Hatay’da protesto edildi

HDP İskenderun İlçe Örgütü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve cezaevlerindeki yoğun hak ihlallerine karşı bir protesto eylemi düzenledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) binası önünde açıklama sırasında “Tecrit insanlık suçudur, tecride son” yazılı pankart açıldı.

Açıklamaya çok sayıda partili katıldı. HDP İlçe Eşbaşkanı Abdurrahim Şahin, cezaevlerinde 604’ü ağır olmak üzere bin 500’ü aşkın hasta tutsağın bulunduğunu hatırlattı.

2022 yılı içerisinde 62 tutsağın şüpheli bir şekilde hayatını kaybettiğini ve 120 tutsağın infazlarının yakıldığını söyleyen Şahin, ayrıca tutsaklara keyfi disiplin cezası verildiğini, hücrelere konulduklarını, yemeklerin az verildiğini, tedavilerinin aksatıldığını ve iletişim hakkının engellendiğini sözlerine ekledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı Cezaevi’ndeki tecride de tepki gösteren Şahin, bu tecridin toplumsal barışa hizmet etmediğini vurguladı.

Şahin, “Partimiz bu tecridin sonlandırılması gerektiğini Adalet Bakanlığı’na taşımış ama ne yazık ki olumlu bir yanıt alamamıştır. Toplumun geniş bir bölümünü ilgilendiren bu sorunun, uluslararası hukuk ve yasalar çerçevesinde biran önce çözülmelidir. Ancak o zaman toplumsal barışı ve demokrasiyi var edebiliriz” diye konuştu.