İnfazlarda Arif Doğan da vardı

Riha’nın Hilvan ilçesine bağlı Arabuk köyünde bulunan insan kemiklerinin, JİTEM’in kurucusu Arif Doğan’ın katlettiği insanlara ait olduğunu iddia edildi.

JİTEM’in kurucusu Arif Doğan’ın ‘90’lı yıllarda Hilvan ve Siverek ilçelerinin kırsal alanlarında bizzat sorgulara katılarak infazlar gerçekleştirdiği belirtildi.  

Kurdistan’ın farklı bölgelerinde çıkan kemikler, JİTEM’in, 1990’lı yıllarda işlediği suçların delilleri oluyor. Özellikle Siverek ve Hilvan’da Sedat Bucak ekibinin de dahlinin olduğu ‘90’lı yıllardaki kayıplara ait kemiklerin bugünlerde çıktığı görülüyor. Son olarak Bucak’a ait olan, ancak geçtiğimiz yıllarda el değiştirdiği bilinen Hilvan ilçesine bağlı Arabuk köyünde 7 Haziran 2022’de bir tarlada yapılan taş temizleme işlemi sırasında, toprağın altına gizlenmiş üç ayrı torba içinde insan kemikleri bulunmuştu. Tarla sahibinin, 21 Temmuz’da Urfa Valiliğine başvurusu sonucu jandarma ve savcılık gözetiminde kazı işlemi yapılmış; 9 parça kemik bulunmuştu. Kemiklerin, Bucak Aşireti’nin korucu mensuplarına ait olan ve ‘90’lı yıllarda ‘JİTEM Karargâhı’ olarak kullanıldığı iddia edilen mahallede bulunması, yakınları ‘faili meçhul’ cinayetlerde katledilen aileleri harekete geçirmişti. İHD Urfa Şube Başkanı Mustafa Vefa, kemiklerin bir erkek DNA profili ile uyumlu olduğu raporun dosya içine eklendiğini açıklamıştı. Bu aşamada sadece bir ailenin kan örneği alındığını ve o köyde ikamet eden görgü tanıklarının, oradaki cenazenin akrabaları olan Faik Kevci’ye ait olabileceği beyanında bulunmuştu.

Söz konusu bölgede ikamet eden ve ismini vermek istemeyen görgü tanıklarının beyanlarına göre; JİTEM’in kurucusu Arif Doğan, bizzat ‘90’lı yıllarda Hilvan ve Siverek ilçelerinin kırsal alanlarında sorgulara katılarak, infazlar gerçekleştirdi. Yine bu bölgeye sadece Riha’dan değil, Mêrdîn ve Amed’den de getirilip infaz edilenlerin sayıları az değil. Bölgenin detaylı ve genişçe kazılması durumunda onlarca insana ait kemikler bulunur. Bu infazlarda Bucak’ın önemli bir rolü vardı. Zaten Arabuk köyü ve çevresi, o dönem bölgedeki yargısız infazların merkezlerindendi.