İngiliz gazetesinden Kibriye Evren için kampanya

İngiliz gazetesi Morning Star, tecride karşı açlık grevindeki tutsak Gazeteci Kibriye Evren için kampanya başlattı. Gazete, "Kibriye Evren için özgürlük, açlık grevindeki gazeteciler için özgürlük talep edeceğiz. Erdoğan rejimine sessiz kalamayız" dedi.

İngiltere'de yayın yapan Morning Star gazetesi Yayın Kurulu, Ulusal Gazeteciler Sendikası toplantısında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a tecridin kaldırılması için 144 gündür açlık grevinde olan Jinnews Muhabiri Kibriye Evren için özgürlük kampanyası başlattı.

'DÜNYANIN EN BÜYÜK GAZETECİ HAPİSHANESİ!'

NUJ Morning Star Chapel açıklamasında, “Türkiye'de, yani dünyanın en büyük gazeteci hapishanesinde, kız ve erkek kardeşleri ile dayanışma içindeyiz. Bugün de Kibriye Evren'e Özgürlük kampanyamız için destek çağrısında bulunuyoruz” denildi.

Demokrasi İçin Gazeteciler İnisiyatifi'ni kurmaya yardım etmekten ve basın özgürlüğü mücadelesini güçlendirmekten gurur duyulduğunun belirtildiği açıklamada, şöyle devam edildi:

'ERDOĞAN REJİMİ KARŞISINDA SESSİZ KALAMAYIZ'

"Dün görülen davada JINNEWS muhabiri Kibriye Evren'in 143 gündür Abdullah Öcalan'a uygulanmakta olan tecride karşı açlık grevinde olması nedeniyle sağlık sorunları olmasına rağmen, hakkında delil bulunmaksızın Türkiye'nin verdiği siyasi karar sonucu hapishanede tutulmasını endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Bugün, Kibriye Evren Özgürlüğü Kampanyasını desteklemek için sendikalar, siyasi partiler ve diğer örgütler de dahil olmak üzere tüm ilericilere çağrı yapıyoruz.

Mahkemenin 18 Temmuz’a ertelenmiş olması durumu son derece kritiktir. Evren o tarihte 214 gündür açlık grevinde olmuş olacak ve o tarihe kadar ölmüş olması son derece muhtemeldir. Türkiye'de eleştirel sesleri susturup demokrasiyi yok eden baskıcı Erdoğan rejimi karşısında sessiz kalamayız. Gazetecilik bir suç değildir ve Evren’in tutukluluğunun devam etmesi yönünde verilen bu karar Türkiye’nin demokrasisinde bir başka lekedir.

İNGİLİZ HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

İngiliz hükümetinin bu olanlar karşısında sessiz kalması onları bu suça ortak etmektedir. Acil eylem talep ediyoruz! Ulusal Gazeteciler Sendikası’na acil ve yüksek profilli bir 'Kibriye Evren için Özgürlük' kampanyası başlatması çağrısında bulunuyor, Evren ve açlık grevindeki Mezopotamya Ajansı ve JINNEWS muhabirlerinin acilen serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Sendika, Türkiye'de basın özgürlüğü ve demokrasi mücadelesinin ön saflarında yer almalıdır. Onları acilen Kibriye Evren için bir açıklama yapmaya davet ediyoruz. Onları Temmuz ayında görülecek Kibriye Evren duruşmasında yer alacak gözlemci delegasyonda yer almaya ve aşağıda belirtildiği gibi Türkiye hükümetine baskı yapmaya davet ediyoruz.

Ayrıca, İngiliz hükümetini acilen Türkiye ile sürmekte olan normalleşme sürecini dondurmaya, gazeteciler ve demokrasi güçleri Türkiye zindanlarında çürümeye bırakılmışken, Erdoğan rejimi ile başta silah satışı olmak üzere alışverişi sonlandırmaya davet ediyoruz. İngiliz hükümetinden Türkiye'ye Kibriye Evren ve gazetecilik yaptığı için tutuklu herkesi serbest bırakmaları için baskı oluşturmalarını talep ediyoruz.

'DAYANIŞMAMIZ SÜRECEK'

Morning Star gazeteci Kibriye Evren ile omuz omuza duracak ve Kibriye Evren için özgürlük, açlık grevindeki gazeteciler için özgürlük talep edecektir. Gazetecilik suç değildir! Kibriye Evren'e desteğinizi mektuplar aracılığı ile gösterebilirsiniz: Kibriye Evren, Diyarbakır Kapalı Kadın Cezaevi.” Diyarbakır, Turkey.”

Morning Star muhabiri Steve Seeney’in, önümüzdeki hafta İngiltere Demiryolu Sendikası toplantısında konuyla ilgili detaylı bilgi vermek üzere konuşma yapmaya davet edildiği öğrenildi.