İnsan burnunda bugüne kadar bilinmeyen bir ‘organ’ mı keşfedildi?

İnsan genizde bulunan organın yaklaşık 4 santimetre uzunluğunda olduğu bir çift salgı bezi ancak biyolojik fosforlu kalemlerle yapılan görüntüleme sayesinde keşfedildi.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’daki Hollanda Kanser Enstitüsü tarafından yapılan çalışma sayesinde, bugüne kadar tıp biliminin haberdar olmadığı yeni bir organ tespit edildi.

Burnun arka kısmında bulunan ve geniz ile orta kulak arasında geçiş sağlayan kanal olarak bilinen ‘östaki borusunun’ çıkış noktasında bulunan bu salgı bezlerinin bugüne kadar bilinen diğer salgı bezleriyle aynı bez dokularından oluştuğu anlaşıldı.

Bu organ özel bir pozitron emisyonlu tomografiyle (PET) yapılan inceleme sayesinde bulunurken, söz konusu tomografi daha çok prostat kanserini tespit için kullanılıyor.

Bugüne kadar insanların burun veya ağızdaki salgı bezlerinin tam anlamıyla bilindiği tahmin ediliyordu.

Salgı bezlerinin binlerce küçük bezin yanı sıra üç büyük çift ana bezden oluştuğu sanılıyordu. Bu bezlerden bir çifti dilin altında, diğer bir çifti alt çenenin iki yanında, bir diğerinin yanaklarda tam da kulakların dibinde olduğu biliniyordu.

Bu salgı bezleri, hem besinlerin ön sindirimini kolaylaştıran ve ağız içinde bakterilerle mücadeleyi sağlayan protein açısından zengin salgıların salınmasına imkân sağlıyorlar.

Araştırmada yer alan uzmanlardan Wouter Vogel, bugüne kadar genizde bulunan salgı veya balgam bezlerinin mikroskobik olarak çok küçük olduklarını ve mukozada dağıldıklarına dikkat çekti.

Vogel, buldukları bu yeni organın ise kendileri için aynı düzeyde büyük bir sürpriz olduğunun altını çizdi.

Hollandalı araştırmacılar, buldukları salgı bezlerinin organ, organ parçası veya yeni bir salgı bezi olarak mı sınıflandırılacağının ek araştırmalarla netleşeceğini de dile getiriyorlar.