İnsan hakları örgütleri: Hayatlar tehlikede, tecrit hemen kalkmalı

İnsan hakları örgütleri, Ege Bölgesi'ndeki açlık grevlerine ilişkin açıklama yaptı. Örgütler, Leyla Güven'in hayatının tehlikede olduğunu belirterek, tecridin derhal kaldırılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Ege Bölgesi’ndeki cezaevlerinde açlık grevlerinde olan tutsaklara ilişkin basın toplantısı düzenledi. İHD şube binasında yapılan açıklamayı Şube Başkanı Avukat Zafer İncin okudu.

Leyla Güven'in tecride karşı 91 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatan İncin, tecridin kaldırılmasını istedi.

İncin, Güven'in sağlık durumunun hayati risk yaratacak boyuta ulaştığını ifade etti. İncin, cezaevlerinin izlenmesi ve herhangi bir ağır hak ihlali yaşanmaması için İHD, ÖİHD, KHK ile kapatılan ÇHD, EGE TUHAYDER ve TİHV İzmir Şubeleri ortak bir koordinasyon içerisinde hareket ettiğini belirtti.

EYLEMCİLERLE İLGİLİ GÖZLEMLER

Avukat İncin, açlık grevleri sırasında izleme koordinasyonlarının genel olarak yaptığı gözlemeler göre, tutsaklara yapılan saldırılar, hücre ve disiplin cezaları ile sevk durumunu ağırlaştırdığını ifade etti. Verilen disiplin cezalarıyla birlikte tutsakların sosyal etkinliklerden mahrum edilerek tecrit edildikleri vurgulayan İncin, şöyle devam etti: “Süresiz -dönüşümsüz açlık grevi eylemini sürdüren mahpusların belli tıbbi bakım hakları olduğu da kesinlikle unutulmamalıdır. Ancak, 31 Ocak tarihi itibarı ile Ege Bölgesi hapishanelerinde yapılan görüşmeler sonucu edinilen bilgilere göre hapishane idarelerinin mahpusların tıbbi hakları olduğu bilinci ile hareket etmedikleri belirtti. Mahpusların tıbbi hakları çerçevesinde hareket edilmemiş olması nedeniyle bir kısım mahpusun hızlı kilo kaybına maruz kaldıkları ve bunun önüne geçilememesi halinde ileri de sağlık açısından kalıcı ve daha ağır sonuçlar doğurabileceği belirtilmektedir. Açlık grevindekilerin vücut endeksinin takibini sağlayacak düzeyde düzenli tahlil ve ölçümlerin yapılmaması sürecin sağlıklı takibini zorlaştırmaktadır. Kimi cezaevlerinde açlık grevinde bulunanların alması zorunlu olan B1 vitamini, tuz, karbonatın düzenli ve yeterli miktarda verilmediği özellikle karbonatın birçok cezaevi idaresi tarafından temin edilmediği yönünde şikâyetler edilmiştir. Hapishanede açlık grevindekilere refakatçi temin edilecek koşulların yaratılmaması nedeniyle açlık grevindekiler kişisel ihtiyaçlarını ve bulundukları ortamın temizliğini kendileri yapmak zorunda kaldıklarından daha çok enerji harcamak zorunda kaldıklarından kilo kaybının daha hızlı yaşandığı gözlemlendi.” 

AÇLIK GREVİNDE NELER YAPILMALI?

İncin, açlık grevinde bulunan tutsakların tıbbi olarak alması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

*Açlık grevi yapanların günlük olarak minimum 5 büyük bardak su, 2 çay kaşığı tuz, 5 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı karbonat ve 500 mg B1 vitamini alması sağlanmalıdır.

*Açlık grevi sırasında, açlık grevi yapanların başka koşullardan kaynaklanan sağlık riskleri ortadan kaldırılmalıdır. Kullanılan malzemelerin temizliği ve sağlığa uygunluğu sağlanmalıdır. Bu kişilerin ılık ve nemli bir ortamda, fazla fiziksel aktiviteye maruz bırakılmaksızın bulunmaları sağlanmalıdır.

*Açlık grevindekilerin var olan hastalıkları nedeniyle kullandıkları ilaçlara nasıl devam edecekleri konusunda bilgi verilmelidir.

 *Açlık grevi yapanlara yardımcı olan, bakımlarını sağlayanlara gerekli bilgi ve olanaklar sağlanmalıdır. Bu nedenle Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanmış “Açlık Grevi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Konular” adlı bilgi notu, bu kişilere ve açlık grevi yapanlara iletilmelidir.

 *Kişiler, açlık grevine başladıkları andan itibaren, müdahalesini kabul ettikleri hekim gözetiminde tutulmalı ve kendi sağlık durumları hakkında her gün hekimleri tarafından bilgilendirilmelidirler.

'BAKANLIK TECRİDİN KALDIRILMASI İÇİN ADIM ATMALI'

İmralı cezaevindeki tecridin kaldırması ve tutsakların haklarını kullanması gerektiğini ifade eden İncin, “ Başta Leyla Güven olmak üzere süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde bulunan mahpusların sağlıklarının tehlikeye girmemesi ve yeni acıların yaşanmaması için Adalet Bakanlığı’nın bir an önce tecridin kaldırılması yönünde adım atması çağrımızı yineliyoruz” dedi.

EGE'DE AÇLIK GREVİNDEKİ TUTSAKLAR

Ege Bölgesi’nde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde bulunan tutsakların isimleri de şöyle sıralandı:

26 Aralık 2018 tarihinde Kırıklar 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevinde

*Abdullah Oral

*Erdal Polat

*Sami Öztürk

 

26 Aralık 2018 tarihinde Kırıklar 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevinde

*Halis Dağhan

*Ozan Alpkaya

 

26 Aralık 2018 tarihinde Ödemiş T Tipi Kapalı Cezaevinde

*Mehmet Kaplan

*Uğur Çiçek

*Serhat Güzel

 

26 Aralık 2018 tarihinde Şakran 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinde

*Mehmet Durak

*Nihat Ekmez

*Yakup Güneş

*Tanju Yıldırım

*Ramazan Atalay

 

26 Aralık 2018 tarihinde Şakran Kadın Kapalı Cezaevinde

*Rahşan Aydın

*Gülten Akgün

*Ebru Güden

 

27 Aralık 2018 tarihinde Manisa T Tipi Kapalı Cezaevinde

*Şemsettin Erdem

 

5 Ocak  tarihinde Bandırma 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinde

*Siraç Keskin

*Abdullah Kaya

*Engin Okutucu

*Şeyhmus Can

*Zinar Doğan

 

5 Ocak tarihinde Bandırma 2 Nolu T Tipi Cezaevinde

*Serdar Taşkın

*Ekrem Gün

*Mikail Mugan

*İnan Söylemez

*Sipan Karabulut

 

5 Ocak tarihinde Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevinde

*Yorgun Bektaşoğlu

*Bozo Açılan

*Metin Keleş

 

18 Ocak tarihinde Balıkesir Kepsut L Tipi Kapalı Cezaevinde

*Mazlum Cesur

*Muhtesim Ertuğrul

*Tarık Aliçi

*Mehmet Aşkara

 

18 Ocak tarihinde Burhaniye D Tipi Kapalı Cezaevinde

*Hüseyin Duman  

*Ali İhsan Dost

 

25 Ocak tarihinde Şakran 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinde

*İlhami Çınar

*Engin Ulugana

*Serbülent Yaman

 

25 Ocak tarihinde Şakran 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevinde

*Faik Kımış

*İsmail Genç

*Mehmet Ümit

*Suat Gübrüz

*Uğur Ataman

 

25 Ocak tarihinde Şakran 4 Nolu T Tipi Kapalı  Cezaevinde

*Serkan Şahin

*Murat Devran Makas

*Enver Ahmet

*Abdullah Gür

*Barış Önen

*Mehmet Emin Dağ

*Yasin Aka