İnsan hakları ve emek örgütleri: Derhal serbest bırakın!

İnsan hakları ve emek örgütleri ortak bir açıklama ile 22 Mayıs günü çoğunluğu kadın hakları savunucusu ve siyasetçi 18 kişiyi hedef alan operasyonları kınayarak tutuklananların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Aralarında İHD, THİV, TMMOB, ÖHD, DİSK ve KESK’in olduğu 15 organizasyon, Amed merkezli operasyonlara tepki gösterdi. Açıklamda, bunu bir suç soruşturması değil, sivil toplumu susturma ve bastırma soruşturması olduğu belirtildi. 

Ortak açıklamada, “Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 22.05.2020 tarihinde eş zamanlı baskınla çoğunluğu kadın hakları savunucusu ve siyasetçi 18 kişi gözaltına alınmıştır. 23.05.2020 tarihinde sevk edildikleri Sulh Ceza Hakimliği’nce 12 kişi hakkında tutuklama, 6 kişi hakkında da adli kontrol kararı verilmiştir. Kadına yönelik şiddet ve diğer hak ihlalleri konusunda birlikte çalıştığımız Rosa Kadın Derneği’nin başkanı ve üyeleri bayram arifesinde gözaltına alınmış ve akabinde tutuklanmıştır. Aynı operasyon kapsamında HDP’nin parti meclis üyeleri ve belediye meclis üyeleri de tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdir” denildi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Rosa Kadın Derneği’nin adresinde soruşturma aşamasında arama yapılmış, derneğe başvuruda bulunan kadınlara ait başvuru formlarına dahi el konulmuştur. Gelinen bu noktada sivil toplum örgütlerinin hareket alanı sınırlanmakta, insan hakları aktivistleri, gazeteciler ve tüm muhalifler hükümet ve yargı iş birliğiyle hedef alınmakta akabinde yargı eliyle sesleri kesilmeye çalışılmaktadır. Ortaya çıkan bu korku atmosferinde, düzenlenen hukuksuz operasyonlara karşı oluşacak toplumsal dayanışma ve desteği engellemek hedeflenmektedir.

Rosa Kadın Derneği’nin yapmış olduğu mitingler, basın açıklamaları, sosyal medya paylaşımları, hak ihlaline uğrayan kadınlar hakkında yürüttükleri faaliyetler suçlama konusu yapılarak, aynı zamanda tutuklama gerekçesi de sayılmıştır. Soruşturma ve tutuklama “delilleri” sivil toplum faaliyetlerinin bizatihi kendisidir. Dolayısıyla soruşturma bir suç soruşturması değil, sivil toplumu susturma ve bastırma soruşturmasıdır.

Şiddete ve diğer hak ihlallerine uğrayan kadınlara destek ve dayanışma faaliyetleri yürüten Rosa Kadın Derneği’nin başkan ve üyeleri, yargı mağduru hatta kurbanı haline gelmiştir. Tutuklanan kadınlardan birisinin üç buçuk yaşındaki çocuğu da kendisiyle birlikte cezaevine gitmek zorunda kalmıştır.

Bizler aşağıda imzası olan sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri olarak; sivil toplum faaliyetlerini ve siyaseti kriminalize eden bu soruşturmaları kınıyoruz. Tutuklananların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

İmzacılar:

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi

Diyarbakır Barosu

Diyarbakır Tabip Odası

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği

Hak İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliği

Rosa Kadın Derneği

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi

Dayanışmanın Kadın Hali

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Amed İKK

Amed KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) Şubeler Platformu

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Diyarbakır Bölge Temsilciliği

Mezopotamya Psikologlar İnsiyatifi (DER-MEZ)

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) Diyarbakır Şubesi

Diyarbakır Diş Hekimleri Odası

Rengarenk Umutlar Derneği