İnsani yardımlarını engellenmesini protesto eden HDK’lilere polis saldırdı

HDP’nin Kriz Koordinasyon Merkezi'ne kayyum atanarak insani yardım çalışmalarının engellenmesini protesto etmek için İstanbul’da düzenlenen açıklamaya polis saldırıda bulundu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Mereş’in Bazarcix ilçesinde, kaymakamlığın Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kriz Koordinasyon Merkezi’ne kayyum ataması ve faaliyetlerini engellemesine tepki gösterdi.

Beyoğlu’nda bulunan merkez binaları önünde yapılan açıklama sırasında "Halkların dayanışması kayyumla engellenemez" pankartı açıldı.

Açıklamaya HDK Eşsözcüleri Cengiz Çiçek ve Esengül Demir’in yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. 

Eylemin başladığı sırada polis, herhangi bir yasaklama kararı olmadan engellemede bulundu.

Eylemciler polisin bu tavrını protesto etti. HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, deprem bölgesinde dayanışmanın örgütlenmesi gerektiğini ancak engellediğini söyledi.

Demir, “Depremin üzerinden 10 gün geçti. 10 gün boyunca kış uykusuna yatmış olan devlet, 10’uncu günün sonunda dayanışma ağları ve merkezlerini dağıtıp, kayyım atadı” dedi.

 “Sıcak evlerinde oturanların, halkın dayanışması ve yan yana gelmesine karşı devletin zorunu ve gücünü kullandığını” ifade eden Demir, “HDP belediyelerine atanan kayyumlara karşı sessimizi çıkarmış olsaydık, bu gün toprak altında binlerce bedenin bulunduğu bölgeye kayyım atma cesaretini gösteremezlerdi. Devlet, vatandaşın yarasını sormakla sorumludur. Devlet, kendisine verilen yetki ile vatandaşa hizmet etmek zorundadır. Devlet, vatandaşın kulu ve kölesidir” şeklinde konuştu.

HDK’lilerin önüne geçen polis, trafiğin akmadığı sokağı işaret ederek, “yolu kapatıyorsunuz” şeklinde keyfi gerekçe sunarken, HDK’liler, “burası çıkmaz sokak” diyerek, tepki gösterdi.

HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek “Deprem yollarını açacaksınız” şeklinde tepkisini ifade etti.

HDK’liler “Enkaz altındakilere niye işlemedi o kanun. Katil devlet hesap verecek. Halkımızı katlettiniz” şeklinde tepkilerini sürdürürken polis saldırıya geçti ve şiddet uyguladı.

Eylemciler daha sonra HDK binasına geçerek, bir açıklama yaptı. Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Sözcüsü Çiçek Otlu, depremde yaşamını yitirenlerin katilinin devlet olduğunu söyleyerek “Asla bu katilleri unutmayacağız” ifadelerini kullandı.  

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) İstanbul İl Örgütü Eş Başkanı Ronî Gören, “Devlet dayanışmayı engelliyor” dedi.  

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Marmara Eş Sözcüsü Atilla Özdoğan, “Esas gücün halklar olduğunu devlet gördü. Devlet bu dayanışmayı engellemek istiyor” şeklinde konuştu.

Partizan Temsilcisi Sinem Özkan ise, “Devlet her alanda dayanışmayı engellerken mültecilere ve cezaevlerindeki tutuklulara saldırıyor” dedi.