İran cumhurbaşkanı yardımcısından 'diyalog' mesajı

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, ambargoya ilişkin açıklama yaparak, tek çözümün diyalog olduğunu söyledi.

ABD’nin tek taraflı nükleer enerji anlaşmasından çekilmesiyle İran ile arasında başlayan kriz, uyguladığı, başta İngiltere olmak üzere birçok batılı ülkenin de dahil olduğu ekonomik ambargonun İran’ı etkilediği, petrol satışlarının azalıp zorlaştığı İran üst düzey yöneticileri tarafından itiraf edilmeye başlandı.

'TEK ÇÖZÜM YOLU DİYALOG'

Meşhed’de açıklamalarda bulunan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Ishak Cihangiri, sorunların tek çözüm yolunun mantık ve görüşmeler olduğunu ve İran’a uygulanan zorbalıkla bir yol alınamayacağını belirtti.

Cihangiri, Avrupa ve batının, İran’ın çeşitli alanlardaki güç ve iktidarını gördüğünü ve İran ile olan çeşitli sorunları için çözüm aradığını savundu.

İngiltere’nin yasa dışı yollarla İran’a ait bir tankeri ele geçirdiğini fakat İran’ın iktidar ve hukuki mantık çerçevesinde tankere el koyduğunu gördüklerini ve bu olayların İran’ın siyasi, ekonomik sebatını ve birliğini gösterdiğini söyledi.

'ŞARTLAR ZOR OLSA DA...'

ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesinden bir yıldan fazla geçtiğini belirten Cihangiri, "Onlar ekonomik sıkıntıların İran’da kargaşaya sebep olacağını düşünüyorlardı fakat bugün şartlar zor olmasına rağmen ekonomik durum geçen seneden daha iyidir" dedi.

Petrol satışının zorlaştığını ifade eden Cihangiri, petrol gelirlerinin azalmasından ötürü yetkililerin yeni gelir kaynakları peşinde olduklarını söyledi. Cihangiri, bütçede yaşanan sorunlara da bütçeyi petrol gelirlerinden ayırarak çözüm aradıklarını söyledi.