İran’dan ABD ile müzakereler için yeşil ışık

ABD’nin İran petrollerinin alımına yönelik 4 Kasım'da uygulayacağı ambargoya az zaman kala İran’dan müzakereler için yumuşatan açıklamalar geldi.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Pazar günü 22’nci İran Milli İhracat Günü münasebetiyle başkent Tahran'da düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını eleştirdi.

'ZORBALIĞI BIRAK'

Cihangiri, karşılıklı müzakere için ABD Başkanı Donald Trump'tan "zorbaca sözlerini bırakmasını" istedi.

Cihangiri, ABD'nin ülkesine uyguladığı yaptırımları "zorbalık" olarak nitelendirerek, Trump'a "Zorbaca sözlerini bırak ki birbirimizle müzakere edebilelim" diye seslendi.

"Yaptırımlar bir tür zorbalık ve İran halkını haraca bağlamaktır" diyen Cihangiri, bu şartlarda birilerinin kendilerine 'Trump ile konuşulması ve nihayetinde anlaşmaya varılması' yönünde tavsiyelerde bulunabileceğini belirterek, şunları söyledi:

"Fakat milli gurur bazen buna mani oluyor. Ancak ona şunu söylemeliyiz: Zorbaca sözlerini bırak ki birbirimizle müzakere edebilelim. Biz eşit şartlarda müzakere edilmesi gerektiğini söylüyoruz."

'BİRÇOK ŞİRKET ABD BASKILARINA TESLİM OLDU'

Petrol, bankacılık ve taşımacılık gibi İran'ın temel gelir kaynaklarını hedef alan yaptırımların 4 Kasım'dan önce uygulamaya konulduğunu söyleyen Cihangiri, son 3-4 ay içinde birçok şirket veya ülkenin ABD baskılarına teslim olarak İran'dan petrol alımını tamamen durdurduğunu, bazılarının ise alımı sürdürdüğünü aktardı.

Cihangiri, İran hükûmetinin bu süreçte eli kolu bağlı oturmadığını belirterek, yeni müşteriler temin edildiğini, petrol ihraç etmek ve taşımacılık faaliyetlerini sürdürmek için de yeni çözüm yolları bulduğunu ifade etti.

'AĞIR BİR SÜREÇ'

Cihangiri, önlerinde kolay bir yolun olmadığını ve çok ağır bir süreçle karşı karşıya bulunduklarını söyleyerek, İran’ın yaşadığı zorlukları itiraf etti.

HAMANEİ NE DİYECEK?

İran Ruhani Lideri Seyid Ali Hamanei, ABD ile müzakere ve ilişki geliştirmeye karşı. Daha önce konuya ilişkin "ABD ile hiçbir şekilde müzakere yapılmayacak" şeklinde net açıklamalarda bulunmuştu. Hamanei ile birçok konuda çelişki yaşayan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise ABD ile müzakerelerin yapılmasından yana. Ruhani’nin birinci yardımcısı İsak Cihangiri’nin ABD ile müzakerelere ilişkin yaptığı ve gerginlikleri yumuşatan bu açıklamalara karşı Hamanei'nin ne diyeceği merak ediliyor.