İran'da baskı da direniş de devam ediyor

Doğu Kurdistan ve İran'da eylemler de devletin baskı ve saldırıları da sürüyor.

Doğu Kürdistan ve İran’da ‘Jin, Jiyan, Azadî’ isyanı 4’üncü ayını geride bıraktı. Protesto eylemleri çerçevesinde petrol işçileri de grev başlattı.

Doğu Kurdistan’ın İlam ve Dêhloran kentlerindeki petrol işçileri, maaşlarının verilmemesine karşı grev başlattı.

Huzistan, Faris, Buşehir ve Bedir Abbas kentlerindeki petrol işçileri de grev başlattıklarını duyurdu.

Petrol işçileri adına yapılan ortak açıklamada, “Haklarımızı elde edinceye dek eylemlerimizi sürdüreceğiz” denildi.

Tahrab ve Heft Hewiz kentlerinde ise kitlesel yürüyüşler düzenlendi. Yürüyüşte devlet güçleriyle halk arasında çatışmalar yaşandı.

Eylemlerin yanı sıra gözaltı saldırıları da devam ediyor.

Sistan ve Belucistan’da yaşanan kanlı Cuma katliamında yaralanan Mensur Hormuzi isimli kişi, 108 günlük yaşam mücadelesinin ardından dün yaşamını yitirdi.

DİRENİŞÇİ KADINA İDAM İSTENDİ

Öte yandan Mart 2022'de başörtüsünü çıkararak video paylaşan kadın hakları aktivisti ve zorunlu başörtüsü protestocusu Mozhgan Keshavarz’iye yeni bir dava açılarak, ‘idam cezası’ istendi.

İran’da 16 Eylül 2022 tarihinde başlayan ve 5’inci ayına giren halk ayaklanmalarında 500’ün üzerinde insan katledildi. Binlerce kişi gözaltına alınıp tutuklandı. İran cezaevleri sokaklar gibi direniş alanına dönerken, yaşanan işkence, tecavüz ve kötü muamele ile de gündemden düşmüyor. Tepkiler üzerine birkaç tutuklu kefaletle serbest bırakılsa da farklı gerekçelerle idamlar devam ediyor.

BELGESEL YÖNETMENİNE HAPİS VE KIRBAÇ CEZASI

Jina Emini'nin katledilmesi sonrası yaşanan protesto gösterilerini desteklediği gerekçesiyle tutuklanan belgesel yönetmeni Mujgan İlanlu, İran Devrim Mahkemesi tarafından 9 yıl 9 ay hapis ve 74 kırbaç cezasına mahkum edildi.
Mahkeme, İlanlu’ya ayrıca 74 kırbaç ve 80 milyon riyal para cezası verdi.

ÖĞRETMEN SENDİKASI ÜYESİNE DE HAPİS

İran’da Öğretmenler Sendikası Üyesi Sarah Syahpur’a 6 yıl hapis cezası verilerek, ek olarak iki yıl süreyle yurt dışı, parti üyeliği ve internet yasağı da konuldu.